60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Нелушка Миновска ръководи 10 години общинската организация на пенсионерите в Полски Тръмбеш

13 клуба с близо 800 членове участват дейно в сдружението

 

ОТ 10 ГОДИНИ НЕЛУШКА МИНОВСКА Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ.

Нелушка Миновска

В нея активно членуват 14 пенсионерски клуба с около 780 души, но действащите клубове са 13. Преди пандемията през 2018-2019г. членовете са били 1200-1300. Едва през миналата година структурите са възобновили дейността си и колективният живот се е съживил, заработили са самодейните колективи и културно-масовата дейност, отчита Нелушка Миновска.

ОТ 2018 Г. И ОРГАНИЗАЦИЯТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е КЪМ НОВ СЪЮЗ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ С ЦЕНТЪР В. ТЪРНОВО И ПРЕДСЕДАТЕЛ Радка Маркова.

Преди това общинската организация е била към Съюз на пенсионерите 2004 г., обяснява Нелушка Миновска. На национален форум преди 6 години обаче стават промени и се създава нова структура в страната с председател Петър Петров. В новия съюз членуват няколко големи области в страната, сред които и Велико Търново. Нелушка Миновска е в ръководството и на областната структура, а освен председател на общинската, е и председател на настоятелството на народно читалище „Отец Паисий 1905” в Полски Тръмбеш.

ВСИЧКИ ПОДОБНИ СДРУЖЕНИЯ СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС,

а решенията какъв да бъде той се вземат на събрания по клубове и на общински нива. В Полски Тръмбеш сумата е 3 лева, но вече е взето решение на общинска конференция от 2024 г. парите да станат по 5 лева.

Най-дългогодишният пенсионерски клуб е този в Полски Тръмбеш с председател Кина Младенова. Догодина „Ехо от младостта” ще празнува 55 г. от създаването си. За съжаление дейност няма във Вързулица, а клубът в Стефан Стамболово води самостоятелна дейност и не внася членски внос. В останалите села всички клубове имат богата дейност и множество изяви на различни фолклорни събития в цялата страна, а обикновено се работи заедно с читалищата и кметствата. Община Полски Тръмбеш пък е сред малкото в страната, която предлага собствена сграда на пенсионерския клуб в града, където се намират и Центровете за обществена подкрепа. Всички клубове в селата са основно ремонтирани и имат отлични битови условия.

При откриването на песенния празник с кмета Георги Чакъров

Почти във всички села на общината има битови празници, инициирани от местните пенсионерски клубове. Вече 10 г. например в Павел се провежда „Павел фест” – събор на чушките, доматите и традиционните храни. В Куцина се прави празник на тиквата, в Страхилово празник на царевицата, в Иванча – на ореха и тиквата. В Обединение има празник на плетения терлик, козунака и шарените яйца. За всеки празник от народния календар клубовете по селата оживяват с различни тържества, а освен това навсякъде хората празнуват рождени дни, ходят на екскурзии, събират се и без повод и така се поддържа живата духа на българина, който се предава на младите.

През м. г. се взема решение да се обединят читалищните самодейни празници в общински празник „Песен синор няма”.

На 6 септември 2022 г. е проведен първият по рода си под надслов „Да съхраним традициите”. Най- престижният самодеен празник от години е националният събор надпяване „Авлига пее” в Обединение, на който участват всички местни клубове и винаги печелят награди.

Последната изява на организацията бе областният пенсионерски песенен празник „Сребро в косите –младост в душите”, който се проведе за 26-и път в Полски Тръмбеш след няколко години прекъсване заради пандемията, но събра 42 клуба от региона, които показаха своя талант.

Естествено само с членски внос изяви не могат да се реализират. За м. г. община Полски Тръмбеш е отпуснала 141 685 лева за клубовете на пенсионера, инвалида и фронтовака. В тази сума влизат заплати, осигуровки, вода, горива, материали и плащания на ремонти, командировки и други. С тази помощ трудната и неблагодарна обществена работа става по-лека.

КОЯ Е НЕЛУШКА МИНОВСКА?

Клубът от Иванча

Тя винаги е цветна, облечена в синьо, лилаво, розово и циклама. Винаги е накичена, с прическа, маникюр и гердан, и обеци. Не понася бежово и сиво, черно носи, но да е гарнирано с нещо свежо. Сама си шие дрехи или ги преправя. Тя е от възрастните дами, които трудно можеш да наречеш баба. Обича да е забележима и винаги е била такава. 41 години работи на общинското поприще в Полски Тръмбеш. През 2010 г. се пенсионира на 62 г. и си тръгва по собствено желание. Три години поема общинската структура на пенсионерите и е председател на най-голямото читалище.

„ …Цял живот съм се занимавала с обществена работа и не можех да си представя, че след като се пенсионирам, няма да правя нещо. От дома до центъра имам 6 минути път, но какво да правя по центъра?! Реших да се пенсионирам всъщност по семейни причини – съпругът ми беше болен и очаквахме внуче. Вече бях председател на читалището, но не съм имала намерение да оставам досега. Почнаха обаче да ме срещат хора, които започнаха да ми подхвърлят да оглавя пенсионерската организация. И така през 2013 г. се хванах и с тази обществена работа. Тъжно ми е сега, че младите пенсионери не се хващат на хорото, няма приемственост! Тук има и социална дейност, и много трудно се събират хората, но мисля, че се справяме с общи усилия“, разказва Нелушка Миновска.

МАКАР И ДА НЕ Е ИГРАЛА НАРОДНИ ТАНЦИ,

не се сдържа да не стане на „Бяла роза”. В родния си град Силистра пък е свирила 11 години на цигулка и е била ръководител на клуб по художествено слово, 4 години е била в музикална школа. Баща й бил преподавател по цигулка и основател на младежки симфоничен оркестър в Силистра. Така че е закърмена с обществените изяви. Но догодина изтича поредният й мандат като председател на читалищното настоятелство и много би се радвала, ако се намери някой разтропан, който да поеме щафетата. Пък тя ще дава още от себе си!

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *