60 Плюс БорбаБГНовини

Десет години възрастните хора от „Пишмана“ чакат разширение на пенсионерския клуб

Принудени са да се събират в малка стая след изграждането на Дневния център за социални и здравни грижи

 

ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ КЛУБЪТ НА ПЕНСИОНЕРА В КВ. „БУЗЛУДЖА“ СЕ ПОМЕЩАВА В МАЛКА СТАЯ.

Тя е част от сградата на СУ „Вела Благоева“, а ползвателите й чакат цяло десетилетие да бъдат преместени или да бъде извършено разширение.

До 2011 г. възрастните хора ползваха много по-голямо помещение в съседство, което напълно отговаряше на нуждите им. След това обаче бяха преместени в малка стая, а в голямата зала беше изграден Дневен център за възрастни хора. Услугата е с държавно финансиране и беше създадена по проект от Европейския социален фонд.

Помещението, което ползваме повече от 10 години, не отговаря на нуждите на потребителите, сподели за „Борба“ председателят на клуба Веска Величкова. Много хора идват, за да се запишат, но остават изненадани от условията и не се връщат, разказаха членове на клуба.

ОТ МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПРАВЯТ ПРОУЧВАНИЯ ЗА ЕВЕНТУАЛНО ПРЕМЕСТВАНЕ ОЩЕ ПРЕЗ 2011 Г.

Но и до днес няма подходящо помещение, което да поеме нуждите на възрастните хора в най-гъсто населения квартал на Велико Търново. Освен това няма възможност и за разширение на малкото помещение, което иначе е оборудвано с кухненски мебели, има телевизор, отопление, хладилник и маса със столове.

В същото време в съседния квартал „Зона Б“ нямат изграден клуб на пенсионера. Възрастните хора там изпратиха писмо до кмета Даниел Панов, а в местния парламент беше входирано и питане по темата. От отговора стана ясно, че общинско помещение липсва и там. Има възможност Общината да заплаща наем в частна сграда, а за това има направено и предложение към предстоящия бюджет за 2023 г. Той обаче все още не е приет, защото липсва такъв на държавно ниво. Дотогава от администрацията съветват възрастните хора от „Зона Б“ да ползват клуба в „Бузлуджа“, който пък е тесен дори за пенсионерите от единия квартал…

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *