60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

На десет крачки по-далеч от старостта с Ани

Неотдавна ви представихме 67-годишната Анелия Харизанова – пенсионерка, бивша детска учителка, неуморима жена с много енергия, активност и с поглед към света – светъл и лъчезарен като самата нея. (Статията можете да си припомните тук). В поредица от десет статии Ани ще сподели с читателите на “Борба 60+” своите малки тайни за здраве и красота след 60.

 

Първа крачка – физическа активност

 

Дълголетието, към което човечеството винаги се е стремяло, е ценен дар, но само когато човек е запазил своите физически и умствени способности. Активният начин на живот е една от най-важните предпоставки за добро здраве и кондиция. Животът на хората в напреднала възраст може да бъде изпълнен с ярки събития и усещания, но това зависи само от самите тях.

Аз ще ви споделя моята малка система за ежедневни физически упражнения, която съм си изработила през годините, след като нещо съм прочела, чула или пък сама съм си измислила. Понякога включвам нещо ново, понякога се връщам към доброто старо.

Само да уточня, че не съм обсебена от манията обезателно да си направя упражненията, каквото и да се случва. И на мен понякога не ми се иска, или направо си ме помързява… Понякога една хубава книга ми се струва далеч по-привлекателна от това да правя лицеви опори. Затова – ще видите – и упражненията ми са едни такива, дето могат да се практикуват по всяко време. Дори по време на четене на хубава книга.

Първо и много важно – моите сутрешни упражнения, които правя още в леглото, за да мога да стана от него разсънена и вече раздвижена. Защото и аз знам какво се случва със 70-годишното тяло, което цяла нощ е било в хоризонтално положение…

Затова срещу сутрешната скованост, болки в гърба и крайниците, за сила и равновесие – УПРАЖНЕНИЯ ЗА РАЗДВИЖВАНЕ НА ЛИМФАТА.

Първо, разбира се, малко приятно протягане в леглото – “Добро утро, ден!” После в легнало положение изпъвам ръцете и краката нагоре и енергично ги разтръсквам. Добавям няколко коремни преси, познатите на всички “каране на колело” и “ножици”.

През деня, докато си върша разни домакински задачи, продължавам с упражненията: КЛЕКОВЕТЕ са чудесни за укрепване на кръста, бедрата и седалището, а освен това подобряват и баланса. Лично аз изпълнявам няколко пъти по 15 клека в серия с почивка между тях 1 минута. УПРАЖНЕНИЯ С ГИРИЧКИ (ако нямате такива, може да използвате малки пластмасови бутилки, пълни с вода). ХОДЕНЕ на пръсти, редувано с ходене на пети. ЛИЦЕВИ ОПОРИ – изпълнявам ги на стена, тъй като този вариант е по-лесен, а и по-безопасен по отношение на травми. Макар и опростени, чудесно укрепват мускулите на ръцете, гърдите и корема. ПОВДИГАНЕ НА ПРЪСТИ, като ръцете са на облегалката на стол – около 20 пъти. “МИШИ СТЪПКИ” ПО ПРАВА ЛИНИЯ – полезно за тазобедрената и колянната става.

За по-амбициозните наши читатели, които искат да изпълняват определени комплекси от физически упражнения, ще предложа да се консултират със специалист, който да прецени кое е най-подходящо за физическото им състояние, възраст и възможности.

Един съвет от мен – потърсете УПРАЖНЕНИЯТА НА д-р ШИШОНИН – горещо ги препоръчвам, защото помагат при скованост във врата и при високо кръвно налягане.

Разнообразни са начините да наситим живота си с динамика и движение. Ходенето е едно от тях. Може би трябваше да започна с него, защото е лесно, достъпно и доставя безкрайна радост. Добре е да се превърне в задължителен ежедневен ритуал за поне 30 минути. А ако изминаваме по 4-5 км дневно, ще направим най-ценната услуга на тялото си.

Изкачването на стълби е също едно от най-ефективните кардиоупражнения за изгаряне на калории, за подобряване на издръжливостта и баланса, за подсилване на имунитета. Аз живея на десетия етаж и познайте как се качвам, след като съм изхвърлила боклука…

Ето и още няколко идеи. Все повече хора над 65 години активно се занимават с йога, което подобрява не само физическата им форма, но има и психотерапевтична полза. Други препоръчителни активности за хора над 60 са каране на колело, плуване или упражнения във вода, туризъм, танци… А какво ще кажете за градинарство? Тези, които имат възможност да го практикуват за удоволствие, са истински щастливци.

Бездействието и заседяването са най-големият враг на възрастните хора. Не трябва да допускаме да ни обхване чувство на депресия и апатия. Можем да отложим старостта. Знаете ли, че още Аристотел е казал: “Движението е живот. Животът е движение”.

С обич: ваша Ани

При следващата ни среща ще си поговорим за това как да тренираме… мозъчните си клетки. Очаквам да споделите и вашия опит…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *