60 Плюс БорбаБГНовини

Отиде си Михаил Михайлов – летописецът на Горна Оряховица

 На 83 г. си отиде Почетният гражданин Михаил Михайлов.

Мишо Михайлов, както бе познат на горнооряховчани е учител, краевед, журналист със значителен принос в опазване на историята, културата и спорта. Превърнал бе домът си в библиотека. „Събирам всичко, което е свързано с Горна Оряховица“, обичаше да казва той и много често бе търсен по различни поводи за информация, свързана с града.
Изследванията си за Горна Оряховица, Мишо Михайлов събира в няколко книги: “Летопис на Горна Оряховица“, „Исторически календар на Горна Оряховица“, „Хроника девет века Горна Оряховица“, „5 години летище Горна Оряховица“ и др., които имат вече по две и повече издания. Изследванията събира, заедно със своя приятел Владимир Давидов, който също вече не е сред живите, но който също бе обявен за почетен гражданин.
От 1961 до 1995 г. Михаил Михайлов преподава в ТЕТ „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица. През всички тези години учениците получават всеотдайност, уважение, любов от учителя си.
Мишо Михайлов трайно е свързан и с развитието на спорта и особено на футбола в Горна Оряховица, защото той самият е бил футболист във ФК „Локомотив“. Автор е на няколко книги, свързани с местния отбор.
За всичката тази дейност свързана с любимия град, през 2018 г. Михаил Михайлов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Горна Оряховица“. С кончината му, градът губи един от своите символи.

Дълбок поклон пред паметта и делото на Михаил Михайлов! Нека е светъл пътят на душата му към вечността!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *