Актуално

От БАН обявиха кога ще са магнитните бури през юли /ТАБЛИЦА/

Специалисти от Института по приложна геофизика на NASA (НАСА) са регистрирали слабо изригване на Слънцето от най-голяма интензивност – М1.9 (R1) в рентгеновия диапазон в сряда , в 11:40 часа българско време. То е от слънчевото петно AR3354. 

 

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X обозначават най-мощните изригвания.

Очаква ли се геомагнитна буря

Според синоптиците от MeteoBalkans, планетата ни ще изпита въздействие от това слънчево изригване, като се очаква геомагнитна буря от клас G1-G2 към1-2 юли.

Изображенията по-долу показват изригването, като се виждат и ултравиолетовите лъчи.

В същото време от БАН обявиха, че предварителните очаквания за м. юли показват спокойно магнитно поле. Няколко кратки периода с вероятност за смущения и една слаба буря към 12ти – 13ти е единственото, което може да се очаква на този етап.

Но не бива да забравяме, че активните региони на Слънцето се развиват сравнително бързо и спокойствието ни може да приключи.

Геомагнитна обсерватория Панагюрище работи и зиме и лете, с готовност да предостави информация ако това се случи. Което не пречи и сами да си проверявате:

Локален К-индекс по измерените стойности от Геомагнитна обсерватория Панагюрище: http://data.niggg.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php

Прогноза на НИГГГ за планетарния индекс по спътникови данни: http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php

Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *