Времето

Валежите спират, задават се жеги!

Днес ще преобладава облачно време с временно разкъсване и намаление на облачността. Ще се развива купесто-дъждовна облачност, от която ще има валежи и гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад с временно усилване до силен по конвективна облачност. Максималните темпeратури са между 27 и 30 гр. За В. Търново максимална температура около 27 гр. Атмосферното налягане слабо ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина времето ще бъде предимно облачно със следобедни валежи от дъжд, временно придружени от гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 21, а на 2000 м – около 14 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 38.0 гр. през 1996 г., най-ниската измерена минимална температура е 9.6 гр. през 1912 г.

Слънцето ще изгрее в 05 часá и 48 минути и ще залезе в 20 часá и 56 минути.

Фаза на Луната: четири дни след пълнолуние.

И в събота ще преобладава облачно време с временно разкъсване и намаление на облачността. Ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. В петък има условия за градушки. Ще духа умерен вятър от северозапад с временно усилване до силен по конвективна облачност. Максималните температури ще са между 27 и 29 гр., а в събота – с 2-3 градуса по-ниски.

В неделя и понеделник времето ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от северната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 16 и 18 гр. Максималните ще са между 27 и 30 гр.

От вторник до края на периода времето ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър с южна компонента. Температурите ще се повишават. Минималните температури ще бъдат между 20 и 23 гр. Максималните темпeратури ще достигнат 37 – 39 гр.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота ще преобладава облачно време с временно намаление на облачността и със следобедни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад-север. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 20 гр., а на 2000 м ще е около 12 гр.

В неделя ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 22 гр, а на 2000 м ще е около 14 гр.

От понеделник до края на периода ще преобладава слънчево време с купести облаци в следобедните часове. Ще духа слаб до умерен вятър. Температурите ще се повишават. Максималната температура в четвъртък на 1200 м ще достигне около 28 гр, а на 2000 м – 22 гр.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *