Актуално

Бабешки хитрини за почистване на кухнята

Само си представете. Най-после сте се сдобили с кухнята на мечтите си и готвенето в нея ви изпълва с радост. Понякога даже се улавяте, как се наслаждавате на красотата на новата си кухня. И изведнъж ви се набиват на око мазнината и замърсяванията от готвенето. Какво да правим сега? С какво и как да почистим мазните петна по кухненската мебел? Как да удължим максимално живота на нашата кухня?

Не се притеснявайте, отговори на подобни въпроси ще откриете и в проверените от времето препоръки на нашите баби, които винаги с лекота са се справяли с мазнините и петната в кухнята. При това никога не са им трябвали скъпи химични препарати за почистване. Подръчните материали в кухнята или килера са напълно достатъчни.

Основното снаряжение на нашите баби

С мръсотията и мазнините лесно ще се преборите и без химия. Съветите на нашите баби за почистване на кухнята най-често включват използване на лимон, оцет, олио, сода бикарбонат или бакпулвер. С тези няколко суровини успешно ще отстраните мазнината от кухненските плотове, шкафчетата и уредите, застарелият вид на повърхностите ще остане в миналото, ще премахнете котления камък и даже и неприятните миризми. Прочетете колко лесно можете да се възползвате от тези кухненски чудеса, пише expedo.bg.

Царят и царицата сред съветите на нашите баби? Лимон и сода бикарбонат!

Царската двойка сред естествените почистващи вещества. И така може да бъде титулувана двойката лимон със сода бикарбонат. Преди всичко лимонът е отличен и универсален помощник. Можете да го използвате за премахване на мазнини или за почистване на почти всичко. Със сок от лимон можете да почистите дори и кухненски комплект с модерна матова повърхност. Сода бикарбонат ще ви свърши чудесна работа при чистенето на фаянсовите плочки и кухненските плотове.

Но едва когато са заедно тези две чудеса стават непобедими и лесно ще се справят със силно замърсената и мазна печка и други домакински уреди.

С помощта на содата бикарбонат и лимонения сок бързо ще се отървете от котления камък от смесителя или мивката в кухнята. Достатъчно е да ги нанесете на определени места и да ги оставете да действат поне пет минути. След това премахнете котления камък с кръгови движения с парцал. Не забравяйте накрая да изплакнете почистените места топла вода. При отстраняването на котлен камък от електрическата кана опитайте да добавите и няколко капки оцет. Ще видите – ще блести като нова!

Олиото – универсалният кухненски майстор

Олиото има своето несъмнено място в кухнята. В готвенето е просто незаменимо. Знаели ли сте обаче, че можете да го използвате също за чистене в кухнята? Наистина е така. Олиото често се използва за отстраняване на засъхнали мазни петна и за почистване на цялата кухня. Прясната мазнина разтваря засъхналата стара. Също така се справя добре със загорелите остатъци от храна.

Предимствата на олиото и другите течни масла проличават най-ясно при поддръжката на дървените мебели. Те вършат перфектна работа за възстановяване на естествения блясък на избледнялото дърво. Идеални са за третиране на дървените плотове в кухнята. Импрегнирането с масло ще ви помогне заличите дребни механични дефекти.

Огромно предимство на олиото e, че не е агресивно. Неговата употреба не причинява допълнителни механични повреди. Затова е подходящо и за чистене на кухненска мебел с лъскава повърхност. По никакъв начин няма да повредите покритието и кухнята ще блести като нова. Искате да удължите живота на своята кухня от масивно дърво? Използвайте олио и няма да съжалявате!

А вашата баба разказала ли ви е за някои от хитрините си? Споделете ги с нас. Съветите на нашите баби за почистване на кухнята никога не са излишни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *