АктуалноЗдраве след 60

Кои са най-уязвимите хора към жегата?

Високите температури могат да са вредни за всеки

Обаче, някои хора са много по-уязвими към жегата от други. Научете повече за тези рискови групи и за мерките, които трябва да предприемат в тази статия

Определени хора са по-уязвими към жегата, без значение дали е поради техния конкретен телесен тип или здравословно състояние. Най-уязвимите хора към жегата трябва да са особено внимателни относно тяхната защита през лятото.

Разбира се, всички трябва да спазваме основни предпазни мерки срещу жегата. Например, трябва да носим подходящите дрехи, да сме добре хидратирани и да стоим далеч от слънцето през най-горещите часове. Обаче, тези, които са по-уязвими към жегата, трябва да затегнат тези мерки.


Най-уязвимите хора към жегата

Това са:

Деца под 5 години

Хора над 65 години

Хора с хронични заболявания

Хората, които извършват физически упражнения или работят навън


Най-уязвимите хора към жегата: Децата

Най-уязвимите хора към жегата: дете на плаж на морето

Децата, особено много малките, са особено уязвими към жегата. Това е така защото по-младите тела губят течности по-лесно. Освен това, те се обезводняват по-лесно. По подобен начин, децата по-бързо натрупват жега поради размера им. Така че, трябва да ги предпазвате от пряка слънчева светлина когато температурите се покачват и внимавайте за претоварване по време на техните физически упражнения.


Най-уязвимите хора към жегата: Възрастните

Друга група, която е силно уязвима към жегата, са възрастните хора. Това е така защото телесния термо-регулаторен център е в хипоталамуса,област от мозъка, която регулира вътрешната температура на тялото. За съжаление, тази функция става по-бавна с нарастване на възрастта.

Също така, хората от тази група не могат да разпознаят жаждата им толкова лесно както преди. Така че, те са подложени на по-голям риск от обезводняване. И напомняйте им да поемат течности поне веднъж.

Освен това, старите хора се потят по-рядко от младите. Поради тази причина те задържат повече телесна топлина. Също така, ако тяхната среда е влажна, това пречи на изпотяването и има повишен риск от топлинен удар.

Хора с хипертония

Прекомерната жега разширява артериите и води до обезводняване. И двете са доста вредни за хората, страдащи от хипертония. Така че, консултирайте се с вашия лекар относно как да приспособявате лекарствата си през топлото време.

Това, което е най-характерно за топлината, е че понижава температурата. Следователно, ефектът от обичайните лекарства може да доведе до достигане на неподходящото ниво. Поради тази причина трябва да отидете на преглед при лекар така че да се избегнат неприятни изненади.

Пациенти със сърдечни проблеми и наднормено тегло

Един пълен пациент при доктор

Високите температури засягат също сърдечно-съдовото здраве. Обикновено, този ефект е по-сериозен при хората, които са имали предишни заболявания. Това е така защото сърдечната недостатъчност ограничава способността за охлаждане на вашето тяло. Както виждате, има опасност от претоварване с топлина. Освен това, е характерно за пациентите със сърдечни проблеми да използват диуретични лекарства, така че те постоянно да премахват водата от тялото си и това намалява тяхната способност за изпотяване. Поради тази причина те са особено уязвими към обезводняване.

Хората с наднормено тегло също имат проблеми при охлаждането. Обикновено, те се потят прекомерно когато са изправени пред високи температури. Освен това, те лесно губят течности и минерални соли и често се обезводняват. По подобен начин, тъй като хората с наднормено тегло имат по-голям обем телесни мазнини, това променя тяхното регулиране на температурата. Следователно, те са по-изложени на риск от топлинен удар.

Спортисти и хора, които работят навън

Накрая, тези, които извършват физически упражнения, са много по-уязвими към топлината. Прякото излагане на слънце увеличава влиянието на високите температури върху тях. Така че, излагането на слънце и физически дейности удвоява риска от обезводняване.

Всички тези групи трябва да бъдат подобаващо защитени и където е възможно, да се ограничат тези дейности през часовете от деня когато слънцето не е толкова силно. Също така, те трябва постоянно да пият тености и да пият двойно повече течности от обикновено.

Източник: zdraveikrasota.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *