АктуалноНовини

Вземането на кредит от пенсионер – все по-лесно

През последните 1-2 години ръстът на инфлацията в България е толкова голям, че повишаването на доходите не е достатъчно

Особено силно това усещат пенсионерите, които и без това са с най-ниски доходи. На много от тях се налага да търсят постоянна или почасова работа за да покрият разходите си. Но един неочакван ремонт на колата или вкъщи, непредвидени разходи за лечение или повишени битови сметки могат сериозно да затруднят хората от третата възраст. При такива случаи те прибягват до потребителски кредит за пенсионери от банка.

А какво представлява кредитът за пенсионери?

Кредитът за пенсионери е потребителски кредит за клиенти с придобито право на лична пенсия, посочват от Асоциация на кредитните посредници в България. Той е специално предназначен за нуждите на пенсионерите. Кредитът се усвоява чрез разплащателна сметка на кредитополучателя, открита в банката, по която се превежда пенсията му. Кандидатстването е бързо и лесно, като някои банки предлагат и онлайн кандидатстване.

 

Различните банки предлагат различни условия за кредитиране на пенсионерите:

 

  •     размерът на сумите, които банките отпускат, може да варират в широки граници – от 150 лв до 20 000 лв;
  •     срокът на кредита също варира – от 3 месеца до 10 години;
  •     валутата при тези заеми може да бъде лева или евро;
  •     лихвеният процент се определя на различна база: според индивидуалния профил на клиента, според размера на кредита, плаващ или фиксиран;
  •     кредитът може да е без обезпечение или със обезпечение – с бъдещи доходи от пенсии, с един или двама обезпечители в зависимост от сумата;
  •     не е необходим документ за удостоверяването на дохода при превод на пенсията в банката кредитодател.

 

Максималната сума, която банката отпуска на пенсионерите е значително по-ниска от тази при стандартните потребителски кредити. Колкото по-висока пенсия обаче получава кандидатстващият за заем, толкова по-висока сума може да изтегли като кредит. Срокът на погасяване зависи от възрастта и в края на срока обикновено тя е 70 или 75 г. Например: ако пенсионер на 69 г. иска да изтегли заем, банката ще определи срок за погасяването му до 6 години, тъй като кредитополучателят ще бъде на 75 години в края на срока му.

Какви са предимствата на кредитите за пенсионери?

Процедурата за кандидатстване е доста улеснена и банките не проследяват целевото изразходване на средствата. Ако получавате пенсията си в същата банка не е необходимо документално да удостоверявате дохода си. Ако доходите ви не са достатъчно високи към заема може да бъде присъединен платежоспособен съдлажник – например съпруг/съпруга. В някои банки дори няма такса за усвояване и управление на кредита и се предоставят преференциални възможности за сключване на застраховка Злополука или Живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *