Актуално

Едва шест на сто от българите са уверени, че ще живеят спокойно с пенсията

Едва девет на сто от гражданите на ЕС и шест на сто от хората в България изразяват пълна увереност, че ще живеят спокойно с пенсията си, 33 на сто (22 на сто у нас) са по-скоро спокойни, 32 на сто (36 на сто у нас) не са много убедени, а 22 на сто (33 на сто у нас) изобщо не са уверени, че пенсията им ще стига за спокоен живот като пенсионери. Това показват данните от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия.

Всеки четвърти българин (24 на сто) и всеки трети от останалите граждани на ЕС (33 на сто) заявява, че може да се справи сам поне шест месеца, ако престане да получава сегашните си доходи. Почти всеки пети (18 на сто) в ЕС (16 на сто у нас) може да се справи от три до шест месеца, девет на сто (12 на сто у нас) могат без помощ в продължение на един месец, 16 на сто (23 на сто у нас) заявяват, че нямат спестявания, на които да разчитат в такъв случай.

Около една четвърт от европейците показват слаби познания по финансовите въпроси, сочат още данните. Общо 24 на сто в ЕС и 26 на сто в България дават незадоволителен отговор на въпроси от финансово естество. Мнозинството в ЕС (65 на сто) и у нас (67 на сто) успяват да подберат правилно финансови услуги, да управляват разходите си и да постигат финансови резултати, показва проучването. Според данните в ЕС едва 18 на сто (20 на сто в България) дават слаби отговори на въпроси, свързани с финансови познания и поведение по отношение на финансите.

Над половината (52 на сто) в ЕС и 62 на сто от българите оценяват финансовите си познания като “средни”, пет на сто се възприемат като добре образовани, а 12 на сто (пет процента в България) – като слабо образовани.

Повечето българи (42 на сто) и 36 на сто от останалите в ЕС се чувстват уверени в използването на цифрови финансови услуги, 33 на сто (41 на сто в ЕС) са достатъчно уверени, а за 14 на сто този вид услуги е неудобен. Малко под 10 на сто казват, че се затрудняват да използват електронни финансови услуги.

Около една трета от участниците в допитването не са много сигурни или са сигурни само донякъде, че финансовите съвети, които получават от банка или застраховател, са в техен интерес.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *