60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

На какво се дължи повишената долна граница на кръвното?

Този въпрос ни е задаван многократно през годините, но никога не сме получавали категоричен отговор от специалистите в тази област. Най-често хората се интересуват от показателите и на двете стойности на кръвното налягане.

Дали единствено болните бъбреци „вдигат” долната граница. Някои специалисти в тази област обясняват подобни показатели по следния начин. Сърцето постоянно изтласква нови порции кръв в кръвоносните съдове.

И е обяснимо, че в момента на изтласкването налягането ще е по-високо. Затова първата цифра от този показател, да кажем 150 пункта (знаем нормата е 120) показва налягането в момент на съкращаване на сърдечния мускул при постъпване на кръв в съдовете, пише Здравето.то.

То винаги е по-високо и се нарича систолично, защото съкращаването на сърцето се нарича систолия. Отпускането на сърдечната камера пък, се нарича диастолия и съответно налягането в този момент е диастолично.

Освен бъбреците и сърцето, редица други фактори влияят на артериалното налягане: хормоните на надбъбречните жлези, емоционалното състояние, количеството изпивана течност, функцията на щитовидната жлеза, на хипофизата, на хипоталамуса и др.

Затова никой не може сам да определи по каква именно причина често е с висока долна граница, или пък с ниска. Само добър специалист може да го направи. Съответно, приемайте само онези лекарства, които ви предпише вашият лекуващ лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *