АктуалноЗдраве след 60

На десет крачки по-далеч от старостта с Ани (2)

Неотдавна ви представихме 67-годишната Анелия Харизанова – пенсионерка, бивша детска учителка, енергична и красива жена с поглед към света – светъл и лъчезарен като самата нея. (Статията можете да си припомните тук). В поредица от десет статии Ани ще сподели с читателите на “Борба 60+” своите малки тайни за здраве и красота след 60.

Втора крачка – грижа за мозъчните клетки

Здравейте, скъпи приятели,

И най-трудният и дълъг път започва с първата крачка, а ние вече я направихме. Благодаря на всички, които харесаха и решиха да използват моите съвети за поддържане на физическата активност.

Днес ще ви споделя своето виждане какво бихме могли да направим, за да сме и в добра умствена кондиция.

В съвременния свят ние сме свикнали компютрите, телефоните и други модерни устройства да поемат задачи, които преди извършваше мозъкът ни. Това, разбира се, е удобно, но не трябва да забравяме, че и мозъчните ни клетки имат нужда от упражнения и тренировки. Тази тема е пряко свързана с предишната за физическата активност, защото спортуването засилва кръвообращението и се стимулира изграждането на нови мозъчни клетки. Ежедневното ходене, плуване, танци или гимнастика подпомагат този процес.

Аз се опитвам да водя здравословен начин на живот и съм убедена, че това значително намалява рисковете от типичните за възрастта проблеми, в това число и отслабване на когнитивните ни функции.

На първо място аз обръщам специално внимание на храненето,

тъй като знаем, че мозъкът е органът, който е най-чувствителен към хранителните дефицити. Но тази тема е много обширна и смятам да й отделим специално внимание при някоя от следващите ни срещи. Тук само ще припомним храните, за които науката се произнася, че стимулират мозъчната активност. Това са на първо място ядките, мазните риби, яйцата (с тях по-внимателно, защото могат да са нож с две остриета). Още – домати, авокадо… и за радост на всички – шоколад!
Грижата за мозъка включва и пълно отказване на тютюнопушенето и редуциране употребата на алкохол. Но аз например не бих се отказала да изпия едно малко узо с добра компания.

Има много и разнообразни занимания за подобряване на паметта.

Те са едновременно и забавни, и полезни и се борят както със закърняване на мозъчните клетки, така и със скуката и депресията. Мои любими са подреждане на пъзели и игри с думи. Редовно следя и се опитвам да отговарям на въпроси в телевизионни игри от типа на „Стани богат” и „Голямото преследване”.

Освен това може да започнете занимания по изучаване на чужд език или музикален инструмент, решаване на кръстословици, заучаване стихотворения наизуст, занимания с изобразителни дейности, игра на шах, четене на книги, измисляне на рими, плетене, работа с глина.

Сега, когато вече съм пенсионерка, отделям доста време да рисувам, което ми доставя огромно удоволствие. Творческите дейности стимулират развитието на сетивата и намаляват стреса.

Огромна полза има и социалната активност, посещаване на музикални и театрални събития, участие в различни самодейни състави и групи, пенсионерски клубове.

Понякога е полезно да напуснем зоната си на комфорт, което е добро упражнение за мозъка,

за развиване на вниманието и паметта. Какво имам пред вид – например да изберем нов маршрут за разходка и прибиране вкъщи, извършване на дейности със затворени очи или вземане на душ и обличане на тъмно. Аз често правя следното упражнение – рисувам както с дясна, така и с лява ръка различни геометрични фигури (триъгълник, квадрат, успоредни линии), а някои действия в ежедневието се опитвам да правя с недоминантната ръка, която при мен е лявата. Така се активират нови невронни пътища и се избягва рутината и скуката.

Да не забравяме, че мозъкът се нуждае и от почивка. Важен компонент за това е пълноценният сън, който се стремя да не е по-малко от 7 часа. Понякога добавям и малка следобедна дрямка. Няколко пъти седмично правя медитация с подходяща за целта музика. В интернет пространството има много богат избор.

Както и при предишната ни среща, ще повторя, че няма универсална рецепта за едно или друго. Всеки сам си избира стъпките, които ще предприеме, за да запази своята енергия, креативност и трезв ум за дълги години. За да направи още една крачка по-далеч от старостта. Дължим го както на себе си, така и на своите близки.

С обич: ваша Ани

При следващата ни среща ще си поговорим за това как да се научим да откриваме и приемаме даровете на природата. Очаквам да споделите и вашия опит…

Припомнете си:

Първа крачка – физическа активност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *