Актуално

Честваме изнасянето на светия Кръст Господен

Православната църква почита цяла поредица от старозаветни праведници. Това са праотците на Иисус Христос, пророците, праведниците. Сред тях са и седемте братя Макавеи, майка им Соломония и свещеник Елеазар, които почитаме днес.

Те живели през II век преди Рождество Христово и подвигът им е свързан с устояването във вярата в единия истински Бог. По това време еврейският народ бил под властта на сирийския цар Антиох IV Епифан от династията на селевкидите, наследници на Александър Велики. Разбрал, че религията крепи евреите като народ дори и в робство, царят се опитал да унищожи тази основна тяхна опора: забранил богослуженията, поругал храма и го превърнал в капище на Зевс, със сила налагал езически обичаи. Много евреи били отведени в плен, а останалите се опитвали да оцелеят, като се приспособявали към новите разпоредби. Но имало и храбри хора като братята Макавеи, които смело пожертвали живота си, но не изменили на вярата и преданието на своя народ. Заедно с тях били убити наставникът им свещеник Елеазар и майка им Соломония. Техният подвиг по-късно станал светъл пример за християнските мъченици, които също така били жестоко преследвани и убивани заради вярата си.

Днес е и празникът Изнасяне на светия Кръст Господен. Той е установен преди VIII век в Цариград, където на 1 август се изнасял за поклонение Христовият кръст, донесен от св. царица Елена от Йерусалим и пазен в църквата “Света София”.

В продължение на дни се правели шествия с кръста до различни храмове и накрая пак се прибирал в навечерието на Успение Богородично. Кръстът показва величието на Божията любов към човеците, защото на него въплътеният Божи Син умря по плът, за да ни изкупи от греха и смъртта.

На този ден започва и двуседмичният пост преди Успение Богородично.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *