60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

На десет крачки по-далеч от старостта с Ани (3-та крачка – въздух, слънце и вода)

Неотдавна ви представихме 67-годишната Анелия Харизанова – пенсионерка, бивша детска учителка, енергична и красива жена с поглед към света – светъл и лъчезарен като самата нея. (Статията можете да си припомните тук). В поредица от десет статии Ани ще сподели с читателите на “Борба 60+” своите малки тайни за здраве и красота след 60.

Трета крачка – даровете на природата – въздух, слънце и вода

Скъпи приятели,
При миналата ни среща споделих с вас някои идеи как да съхраним и подобрим нашето физическо и ментално здраве. Но има едно универсално средство, което може винаги да ни дарява с енергия, здраве и сила и това е Великата Природа. Тя ни заобикаля навсякъде и ни изпълва с усещане за пълнокръвно присъствие в света. И ако се научим да живеем в хармония с нея, ще живеем и в хармония със самите себе си.

Тя ни дарява с неизчерпаеми ресурси, но всеки човек ги използва по различен начин. Днес ще споделя някои от моите начини на общуване с природата.

Няма как да не започна с

ежедневните разходки

Имам късмета да живея между два от красивите паркове в нашия град – “Дружба” и “Марно поле”, но често включвам в маршрута си и ходене до Света гора. При удобен случай отивам и на Ксилифор или около Лясковския манастир.

Доказано е, че разходките сред природата носят огромна полза за здравето – предпазват от диабет, от сърдечносъдови заболявания, подобряват съня, борят хроничната умора, подобряват паметта и концентрацията, намаляват стреса, засилва се имунитетът.

Неоспорими са ползите и за нашето психическо състояние – преодолява се депресията, ставаме по-добри, спокойни и уравновесени.

Тези разходки зареждат сетивата ми с красота и мир. Наслаждавам се и на най-обикновените неща: капчици роса, разцъфнало цвете или пролетно дръвче, прелитаща пеперуда, пъстрата дъга след дъжд, финия рисунък от скреж върху клоните…

А колко “съкровища” можем да съберем, докато се разхождаме – камъчета, кестени, шишарки, красиви клонки и цветя, билки, пера от птици, мидени черупки. Според сезона си оформям специален кът със събраните неща, което ми доставя допълнително радост.

И като споменахме мидените черупки –

какво да кажа за любовта ми към морето…

Списъкът с ползите за здравето от него е безкраен – морската вода повишава тонуса, решава редица кожни проблеми и спомага бързото зарастване на рани, намалява депресивните състояние и безсънието, засилва се имунитета, забавя се развитието на ревматизъм и артрит, често се решават проблеми със сенната хрема и синусите. Морският въздух подобрява дишането, активира се метаболизмът. Не бих пропуснала да спомена и за целебните качества на черноморската луга и кал. Разумният престой на слънце зарежда организма ни с необходимия витамин D – така наречения “слънчев витамин”.

Освен за здравето на костите и зъбите, той има доказано значение и за имунната система, мозъка и нервната система. Но за да е полезен престоят ни на слънце, трябва да внимаваме кога и по колко време сме под топлите лъчи. Препоръчителният дневен престой е около 20 – 30 минути, като е важно слънцето да грее върху по-голяма повърхност от кожата. Друга особеност, която научих наскоро е, че за да дадем време на кожата да синтезира витамин D, не трябва да се къпем поне 2 часа след излагане на слънце.

Друг полезен дар от природата са минералните води,

с които е богата нашата земя. Още от дълбока древност са били познати и използвани лечебните й свойства. Терапиите в спа курортите са с доказана полза за нашето здраве. Към пиенето на минерална вода трябва да подхождаме внимателно и информирано, като следим за нейния състав. Не е препоръчително възрастните хора да пият минерална вода с повече от 1,5 мг флуорид на литър.

Не мислете, че съм пропуснала да спомена богатството от лечебни билки и растения и как те могат да бъдат наш неизменен помощник в грижата за здравето ни. Темата обаче е обширна и мисля

на нея да посветя следващата си статия, като там ще включа и безценните съвети на народния лечител Петър Димков.

Приятели, природата дава сила и енергия, които са незаменими. Достатъчно е само да я опознаем, преоткрием, да й се доверим отново и да си позволим да споделим мигове от живота си в нейните прегръдки.

С обич: ваша Ани

Припомнете си:

Първа крачка – физическа активност

Втора крачка – грижа за мозъчните клетки

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *