Здраве след 60

Специалист съветва възрастните хора да не приемат биологично активни добавки за забавяне на стареенето

Биологично активните добавки (БАД) и други непроверени лекарства за забавяне на стареенето не се препоръчват за пенсионери, докато здравословният начин на живот показва по-висока ефективност за подобряване на състоянието на организма

, каза Надежда Рунихина, главен специалист по гериатрия на свободна практика на Московския департамент по здравеопазване пред ТАСС.

“Като гериатри ние в никакъв случай не препоръчваме да се приемат препарати, които се числят към биологично активните добавки и подобните на тях без консултация със специалист. Съществува такова понятие като геропротектори. Това са вещества, молекули, които могат да проявят определени възможности, да повлияят на скоростта на стареене. Нито едно от тези лекарства обаче, които в момента се тестват, не се препоръчва за употреба в реалната клинична практика”, каза Рунихина.

По думите й има няколко стратегии, които помагат да се съхранят когнитивните способности на по-високо ниво в напреднала възраст. Необходимо е да се предотврати развитието на деменция на фона на съдови заболявания: да се спре тютюнопушенето, да се контролират кръвното налягане и холестерола, да се приемат антикоагуланти, когато са предписани.

“Съществува много добра доказателствена база, която показва, че именно физическата активност поддържа по-добър когнитивен статус”, казва Надежда Рунихина.

Според научните доказателства правилната стоматологична грижа също предотвратява когнитивните увреждания в напреднала възраст. Освен това е необходим добър сън – около седем-осем часа, контрол на стреса, важно е да не се преяжда. Диетата трябва да включва много плодове и зеленчуци. От съществено значение е да се следи и състоянието на щитовидната жлеза, тъй като с напредването на възрастта функцията й често намалява, допълва Рунихина.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *