60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разказиЗдраве след 60

Поход „За баби и внучета“ събра няколко поколения край Кладни дял

Поход „За баби и внучета“ се проведе в търновското село Кладни дял. В последната юлска събота /29.07/ над 25 души от всички възрасти взеха участие в събитието. Инициативата е подета от Народно читалище „Васил Левски – 1931“ в селото и вече може да се счете за традиционна, тъй като води началото си от лятото на 2010 г.

Походите прекъсват по време на пандемията, но за сметка на това през тази година те са два. Първият, който е с по-голяма трудност и предлага по-сериозно натоварване, се проведе на 1 юли. „За ентусиасти до хижа Грамадлива“ събра 15 любители на планинските преходи. Разстоянието от Кладни дял до хижата е около 19 км по билото на Стара планина, а самата  хижа  се намира само на 3 км от Прохода на Републиката.

„За баби и внучета“, както предполага и името,  предложи далеч по-лек и ненатоварващ маршрут, подходящ за малки деца и хора от третата възраст. Трасето е с дължина от около 3-4 км и минава през горски път, без особено големи изкачвания. Участниците имаха възможност да си направят пикник сред прохлада на гората.

 

„Най-щастливи бяха децата, които не спираха да играят край реката“, сподели председателят на читалищното настоятелство Свилен Петров.

Участниците са предимно хора, свързани с Кладни дял – живеещи там или имащи корен от селото, които увличат след себе си и свои приятели. Не липсват и ентусиасти от близките населени места – Войнежа и Вонеща вода.

Инициативите на читалището не свършват дотук. На 19 август от 19 ч. жителите и гостите на селото ще могат да се насладят на концерт по случай 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, в който участие ще вземат танцов състав “Болярско хоро” и певецът Николай Иванов.

Величка ДИМИТРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *