Времето

Много слънчеви часове, но и чести краткотрайни превалявания

През нощта навсякъде валежите ще спрат и ще се изясни. Ще духа слаб вятър от западната четвърг. Минималните температури ще бъдат между 14 и 16 гр. За В. Търново минимална температура около 16 гр.

В следобедните часове ще се развие купеста облачност, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните темпeратури ще са между 27 и 29 гр. За В. Търново максимална температура около 28 гр. Атмосферното налягане ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина облачността ще е променлива. Около и след обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност, от която на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде умерен от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 20 гр., а на 2000 м ще е около 13 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 39.9 гр. през 1994 г., най-ниската измерена минимална температура е 10.2 гр. през 1955 г.

Слънцето ще изгрее в 06 часа и 20 минути и ще залезе в 20 часа и 24 минути. Фаза на Луната: пет дни преди новолуние.

В събота, неделя и понеделник времето ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад в събота, който ще се ориентира в неделя от североизток, ще бъде слаб, а в понеделник – до умерен. Температурите ще се повишат и в понеделник минималните ще бъдат между 16 и 18 гр. Максималните темпeратури ще бъдат между 32 и 34 гр.

Във вторник и сряда ще има променлива облачност. След обяд във вторник, а в сряда до обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Температурите слабо ще се понижат.

В четвъртък времето ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развие купеста облачност, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Температурите слабо ще се повишат.

Над западните и централни части на Стара планина в събота и неделя облачността ще е променлива. Около и след обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност, от която на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде умерен от северозапад, в събота и неделя умерен от север-североизток. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 21 гр., а на 2000 м ще е около 15 гр.

В понеделник над планините облачността ще е променлива. Около и след обяд ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа до умерен вятър от изток. Максималната температура ще се повишава и в понеделник на 1200 м ще бъде около 23 гр., а на 2000 м ще е около 17 гр. Във вторник и сряда ще преобладава облачно време. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Вятърът ще бъде умерен от изток. Температурите слабо ще се понижат. В четвъртък над планините ще има променлива облачност. След обяд ще се развие и мощна купеста облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще започнат да се повишават.

Дежурен синоптик: Димитър Александров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *