60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

На десет крачки по-далеч от старостта с Ани (4. Даровете на природата – билките)

Неотдавна ви представихме 67-годишната Анелия Харизанова – пенсионерка, бивша детска учителка, енергична и красива жена с поглед към света – светъл и лъчезарен като самата нея. (Статията можете да си припомните тук). В поредица от десет статии Ани споделя с читателите на “Борба 60+” своите малки тайни за здраве и красота след 60.

Четвърта крачка – даровете на природата (2) – билките и няколко съвета на Петър Димков

Скъпи приятели,

Всяко българско семейство пази и използва рецепти от народната медицина, които се предават от поколение на поколение. Затова в днешната ни среща няма да се спирам на такива, а по-скоро бих искала да си припомним някои основни правила за използване на билките.
На първо място трябва да отбележим, че има голямо значение

кога се събират

Листата се берат преди или по време на цъфтежа, цветовете се берат по време на цъфтежа, плодовете – по време на зреене, а корите и корените се берат рано напролет или през есента. Билките се берат от чисти райони, далече от наторени с химикали ниви, ж.п. гари, пътища и в близост до промишлени предприятия. Не трябва да се събират в найлонови торбички, защото по-късно ще почернеят.

След като сме ги събрали, първо трябва да ги почистим от случайно попаднали примеси. Билкарите съветват да не се мият преди сушене, а само да се разстелят върху памучни кърпи на сянка и в проветриви помещения. Препоръчително е изсушените билки да се съхраняват в стъклени буркани, хартиени пликове или торбички от плат.

Когато са вече изсушени, те могат да се приготвят по различни начини: запарка (чай), отвара, тинктура, сокове, лапи (растителни каши), мехлеми, компреси, билкови бани.

Безценни са и етеричните масла, добивани от някои растения. Много са техните полезни въздействия върху човешкия организъм – антисептично, противовъзпалително, антиоксидантно, противовирусно. Аз най-често ползвам масло от шипка или от гроздови семки, но понякога включвам и други – от лимонова трева, лавандула, от чаено дърво или кокосово масло.
Друго важно правило при използване на билките е, че

трябва да ги берем, без да ги изтръгваме с корените

Също така не трябва да се ползват повече от година, защото с времето губят своята лечебна сила. Така че презапасяването е напълно излишно.
Самолечението с билки в никакъв случай не трябва да изключва консултация с лекар, който да ни постави точната диагноза.

Много са прочутите билкари лечители в България. Всеки от тях е оставил богато наследство с целебни рецепти. Както ви обещах в предишния брой, днес ще ви припомня само няколко съвета за природосъобразен начин на живот, които ни е завещал Петър Димков. Той неслучайно е получил прозвището „Лечителят”.
* Опознайте себе си! Опознайте своето тяло, за да предусещате всички промени в него. Всяка болест неизбежно предупреждава за себе си. Научете се да улавяте и разшифровате тези сигнали.
*  Опознайте своята душа, за да помагате на усъвършенстването й. Живейте по законите на Висшия човешки морал.
* Не отлагайте гимнастиката. Веднага след ставане отделете време за раздвижване на тялото.
* Създайте си свой ритъм на живот и го спазвайте упорито! Това е голямото изкуство на живота, здравето и дълголетието.
* Трудете се! Трудете се неуморно! Трудете се разумно, всеотдайно и обичайте това, което правите!
* Въдворявайте около себе си ред и хармония!
* Използвайте живителните енергии на природата! Облегнете се на дърво, което не е плодно и няма изсъхнали клони, излягайте се върху буйна трева, сядайте на камък, нагрят от слънцето, яжте покълнало жито, винаги носете в джоба си няколко кестена.
* Предпочитайте вегетарианската храна. Тя внася в организма достатъчно вещества, енергия и калории.
* Правете добро с мисълта си!
* Усмихвайте се!
* Не се гневете, създавайте си добро настроение! Пейте!
* Учете се да отдъхвате! Отдихът трябва да бъде ритмичен, както и работата. Той е закономерна част от човешкия живот.
* Сънят дава младост, енергия на мозъка и почивка на тялото и трябва да е повече от 8 часа.
* Вярвайте в народната медицина!

Скъпи приятели, нека се доверим на майката Природа и нейното целебно въздействие. Тя е най-добрият лек за човешката душа и тяло. Само така си гарантираме дълъг живот в здраве и хармония!

С обич – Ани

Припомнете си:

Първа крачка – физическа активност

Втора крачка – грижа за мозъчните клетки

Трета крачка – даровете на природата – въздух, слънце и вода

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *