60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

43 г. от уволнението в казармата празнуваха танкисти в Полски Тръмбеш

Побелели мъже и техните семейства празнуваха уволнението си от родната казарма преди цели 43 години. Цялата група бе над 30 души. Срещата бе в заведението на Йордан Павлов в центъра на Полски Тръмбеш, който е главен инициатор за тези сбирки, които до момента са провеждани 20 пъти. Иначе Йордан и съпругата му от години пекат кебапчета и имат много клиенти за скара, която разнасят и по домовете по поръчка.

Ротата танкисти от Елхово е от цялата страна, но това не им попречи да си спомнят казармените дни на набор 1980-та. Бившите войници са родени през 1960г. и 1959 г., но са служили заедно.

Тази група е сред малкото в страната, които си спомнят с носталгия за задължителната държавна казарма. Освен това имат много спомени от войниклъка, които разказват на деца и внуци.
„ …Преди правехме тези срещи на пет години, сега започнахме да се събираме всяка година на различни места в страната. Събираме се около30-40 човека с деца и внуци. Сега дойдоха почти всичките момчета от танковата бригада и сме много добри приятели. Защо правим тези срещи ли? Искаме да се виждаме,защото спомените от казармата са вечни. Ротата бяхме десет войници. С нас винаги идва и ротният командир подп. Теньо Начев, който вече е на 71 г., но на сбирката води хорото, както винаги…”, разказва 63-годишният Йордан Павлов.
Повечето сбирки преди тази, са били правени в село край Ямбол, в Сотиря край Сливен, откъдето е ротният, но сега срещата бе в Полски Тръмбеш. Йордан споделя, че в наборите от казармата може да се говори с часове. Той и съпругата му Елка са щастливи баба и дядо на четирима внуци-две момичета и две момчета, като най-малкото е на една годинка. За съжаление семействата на двете им деца не живеят в Полски Тръмбеш.
Сред изненадите на сбирката бе 7-годишният внук Александър, който направи изненада, като би тъпана за бившите войници. Момчето е самоук музикант и може да свири на гайда и на китара, освен на тъпан, споделя щастливият дядо. Даровитият първолак вече е записан в музикална паралелка в Шумен, където живее. Йордан Павлов обобщава,че групата от казармата ще се събере и догодина и се надява да е пак в същия състав.
Източник: Община Полски Тръмбеш

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *