Актуално

Голямата актриса Йорданка Кузманова става на 85 г. в САЩ

Цял живот сама се дърпах за косата, за да изплувам, не разчитам на помощ

 

“Да бъда баба, е по-голяма радост за мен от това да съм народна артистка. И днес ще отпразнувам само със семейството.” Това сподели голямата актриса Йорданка Кузманова, която става на 85 година в Сан Хосе, САЩ, при сина и внуците, пред България Днес.

“Няма да спра да играя на сцената, ако продължават да ме канят. Имам сили да го правя. Но много обичам младите си колеги, те са изключително талантливи. Трябва да им вярваме, те са бъдещето.”

С тези думи на приемственост голямата актриса става любимка и на новото поколение актьори в Народния театър, с които се познава отлично.

Към 300 са ролите на Йорданка Кузманова. Специализира при Жан-Луи Баро, среща се с кинорежисьора Сергей Параджанов, Анатолий Ефрос, Георгий Товстоногов… Професията я среща и с Юрий Гагарин, който й дава автограф с посланието: “На бъдещата космическа стюардеса от първия космонавт!”. “Казвала съм, че ме ухажваше, чувала съм от колеги, че търсил връзка с мен, но аз лично нищо не съм предприемала”, споделя тя.

При Кузманова няма празно – нито в емоциите, нито в амбициите, нито в плановете. Още от самото начало обаче е наясно – актьорлъкът е тежка карма. Дори Свиден, синът на Данчето, да е искал да става актьор, тя не му позволява нито за миг да се увлече към пропастта.

“В никакъв случай не исках детето ми да стане артист. Дори не го водех често в театъра. Свиден е естет до мозъка на костите, стана инженер като баща си”, хвали детето си Данчето. Когато му гостува в Сан Хосе, актрисата се чувства като волна птица. Въпреки че твърди: нито е артистично, нито е богато. “Огромно пространство – примерно от Перник до Пазарджик. С магистрали, къщичка до къщичка, с тотално спокойствие. Близо до океана, който е опияняващ. Стигна ли до него, винаги медитирам”, смее се тя. Разстоянията са необятни и актрисата е най-доволна, когато почти всеки ден се вижда по нета с внуците – Александра и Дейн. “Те са най-голямата ми радост. Благодаря на Господ, че ги имам!”, щастлива е Кузманова, която преди години единствена се преборва момчето й да излезе от кома след тежка катастрофа.

“Това беше най-трудният ден в живота ми. Свиден се оправи, но аз побелях. Преди него пък загубих брат си. Петър беше само на 33 години, когато хулигани го причакват пред нас на улицата и го пребиват до смърт. Брат ми остави три деца сирачета, тогава изпаднах в депресия. И да, имала съм много перипетии, но най-тежките изпитания Бог ми даде към близките. Е, вече съм добре, възстановена и готова за нови подвизи”, споделя с усмивка голямата ни актриса.

Желаем й да е жива и здрава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *