Актуално

Кулинари на възраст от 5 до 80 години ще участват във фестивал на пълнената чушка в град Левски

Кулинари на възраст от 5 до 80 години ще се включат в четвъртото издание на националния фестивал “Пълнената чушка – най-вкусната левчанска традиция”, който ще се състои в град Левски. Това съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен кметът на общината Любка Александрова.

Тя припомни, че когато възниква идеята за фестивала, целта е била да се обогати програмата на Панаирните дни, които се отбелязват винаги в края на август, но също така и да се популяризира кулинарната традиция, в която пълнената чушка присъства на всички събори, панаири и празници в община Левски.

Своите модерни интерпретации и традиционни рецепти на пълнени чушки се очаква да представят над 70 участници.

Александрова отбеляза, че най-малките сред тях са деца от Детска градина “Слънце” в Левски. Те ще покажат своя рецепта за мини пици с чушка, в които смесват българските и италианските кулинарни традиции. Изненада ще бъде участието на две 15-годишни момичета, които представят любими бабини рецепти.

Традиционно във фестивала се включват всички читалища и пенсионерски клубове от общината. Тази година за първи път ще има и международно участие, отбеляза кметът на Левски. Очакват се гости от село Извоареле, окръг Телеорман в Румъния, което е в партньорски отношения със село Обнова. Своите рецепти ще представят и две полякини, които живеят в България.

Журито на фестивала ще бъде председателствано от шеф Иван Звездев, който ще покаже рецептата за мързеливи пълнени чушки.

Категориите в конкурса, който се провежда в рамките на фестивала, са три, уточни Петя Чолакова, старши експерт “Образование, култура и спорт” в общинската администрация. Това са “Пазители на традицията”, “Кулинарно вдъхновение” и “Шарено бурканче”. Във всяка една от тях ще бъдат определени носителите на първа, втора и трета награда. Те ще получат тематични бижута във формата на чушка, изработени от майстор ювелир.

Заедно с фестивала ще се проведе и фермерски пазар. Той ще бъде разположен в пешеходната зона до сградата на Община Левски. В него са поканени да участват производители на традиционни и нетрадиционни храни. Сред тях са и млади земеделски производители от община Левски, които ще представят своя продукция.

Фестивалът на пълнената чушка и фермерския пазар са част от програмата на Панаирни дни Левски 2023, каза още Александрова. Началото им ще бъде поставено на 24 август, четвъртък, с концерт на певицата Тита на площада пред общината. В следващите дни своите музикални поздрави към жителите и гостите на Левски ще отправят Кристина Димитрова, Искрен Пецов, група “Сигнал” и Цветелина. Сред акцентите в програмата е и изложбата на художниците Цоню и Денислав Меразчиеви, баща и син, които са местни творци.

Националният фестивал “Пълнената чушка – най-вкусната левчанска традиция” и фермерският пазар ще се състоят на 26 август, събота, от 09.30 часа в парковата зона до Община Левски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *