АктуалноКулинарни тайни

Петко Р. Славейков: Наставления за всякакви гозби

Периодът 1864-1874 г., в който Петко Речев Славейков живее и работи в Цариград, е белязан с бурна политическа, обществена, просветна, журналистическа и издателска дейност. Той е една от най-популярните, ярки и колоритни личности сред българската интелигенция там. За близо десет години в печатницата на вестник „Македония“ Славейков издава повече от 110 преводни и оригинални книги.

Сред тях особен интерес представлява издадената през 1870 г. „Готварска книга „, една от първите готварски книги, която днес е библиографска рядкост. Рецептите в книгата са събирани от различни източници и са групирани тематично: супи, яхнии, кюфтета, зеленчукови ястия, сладка и туршии.

Книгата започва със съвети как да избираме и познаваме добрите продукти, а в отделен раздел, накрая как да се съхраняват отделните видове храни, как да се обработва трайно месото, как да се приготвят разхладителни напитки, вина, ракии.

Днес ще ви преставим рецепта за ДРОБОВА ЧОРБА!!!

Първо, нарязват на ситно белий дроб на агне или на овца и като го сварят с малко вода, турят му малко месна чорба или ако няма, на-рязват добре една глава лук, опържват го с една лъжица масло. По- дире го турят върху дробът с малко вода и като го сварят добре, снемат го от огъня. След туй земат жъл¬тъкът от няколко яй-ца, разбиват ги в един съд с малко оцет или лимон, което като сварят малко нещо, изливат го върху чорбата. Кога то ся кавардисва лукът, ако му се тури майданос и гюзум, чорбата става още по-добра. Когато изсипят чорбата в съдове, поръсват я с дарчин.

дарчин (тур. darçin от перс.) – Благоуханна кора на тропическо дърво, която се употребява като подправка за храна и сладки ; канела.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *