60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Председателката Николинка Костова: “Каним младите пенсионери в клубовете – да дойдат, да видят, да се повеселят”

Представяме общинската организация на Нов съюз на пенсионерите – Горна Оряховица

Николинка Костова е председател на общинската организация на пенсионерите в Горна Оряховица от 10 години.

Дълго време работила в читалището в с. Първомайци, където живее, и още преди пенсионирането си активно подпомагала дейностите на пенсионерския клуб в селото. „Обичам да работя хора“, казва тя. В периода 2011-2013 г. ръководи ПК  „Дълголетие“  в най-голямото горнооряховско село. Освен председател на пенсионерската организация г-жа Костова е и общински съветник в Горна Оряховица, гласът на пенсионерите при вземане на решения.

Познавайки естеството на работата, не се поколебала да приеме поканата да поеме ръководството на общинската структура. А тя не е никак малка и обхваща 17 клуба – 3 в Горна Оряховица, 1 в Долна Оряховица и по един във всяко село от общината. Най –старият пенсионерски  клуб в Община Горна Оряховица е „Елена Грънчарова“, който през миналата година отбеляза своята 60-годишнина.

Организацията работи по предварително изготвен план, който се приема винаги в началото на годината.

Целта е да има общи, организирани мероприятия, с участието на всички клубове. Това напоследък става все по-трудно с поскъпването на превозите, а някои от клубовете са отдалечени на повече от 30 км от Горна Оряховица – Паисий, Стрелец, Горски Горен Тръмбеш.

Организацията членува в Нов съюз на пенсионерите с председател Радка Маркова от 2017 г. / за която ви разказахме преди време/. Двете организации работят добре заедно, участват в общи инициативи. На 27 и 28 септември Нов съюз на пенсионерите ще проведе пътуващ семинар, на който ще присъства ръководството на общинската организация.

По думите на г-жа Костова членската маса намалява, преди пандемията от COVID-19 тя е наброявала близо 2000 души, а към днешна дата те са около 1200.

Членовете застаряват, много от тях са със заболявания, доста хора са починали, млади пенсионери почти не идват. „Не знам защо младите не искат, поне един път ела, чуй. Нека да разберат за какво става въпрос. Ние умеем и да се веселим, и ходим да пеем, и на къщи за гости ходим“, споделя председателката. „Благодарение на това, че съм сред хората и че има за какво да мисля, да пиша, да организирам, някак си по-леко преживявам нещата. Има много такива като мен.“, допълва тя по повод загубата на съпруга си преди 2 г.

По отношение издръжката на пенсионерските клубове в Горна Оряховица този проблем е решен като общината изцяло поема сметките за ток, вода, телефони, заплатите на домакините. Освен тази помощ членовете на клубовете събират и членски внос, който се гласува в началото на всяка календарна година. Преди десет години, когато поема структурата, той е бил два лева, днес достига до пет, но заради инфлацията и тази сума вече е недостатъчна.

Повечето клубове са основно обновени и предлагат приятна обстановка за хората от третата възраст и възможности за провеждани на събития.

Предстои ремонт та ПК „Филип Тотю“ в общинския център – подмяна на дограма и обновяване на тоалетните помещения. Конференции и други мероприятия на общинско ниво обикновено се провеждат точно в този клуб, защото помещението е по-голямо и открито.

Ще бъдат ремонтирани и клубовете в селата Крушето и Писарево.

Септември започват активните мероприятия в пенсионерските клубове, след краткото лятно затишие. В много от тях има групи за стари градски песни, смесен хор за школувано пеене при ПК „Филип Тотю“ – Г- Оряховица, група за руски песни и други.

За 9 – та година Община Горна Оряховица организира турнир по белот и решаване на кръстословици за пенсионерите от всички клубове на територията и. Тази година турнирът ще се състои на 12 септември, а домакин ще бъде Средно училище “Георги Измирлиев”,  ще има и награден фонд.  Наситената програма продължава на 26 септември от 9:30 ч., по повод международния ден на възрастните хора 1-ви октомври, в сградата на общината ще се проведе песенен празник за всички клубове, които имат самодейни състави. Ще последва и празничен обяд, на който възрастните хора да се забавляват и обменят опит. Датата е изтеглена предварително заради откриването на предизборната кампания на 29 септември.

Два пъти годишно

/около Великден и Коледа/ председателите на всички пенсионерски клубове заедно с домакините присъстват на работна среща с кмета на Общината. Там всеки може да разкаже за проблемите, които среща и да се намери решение за тях. Пенсионерските клубове работят много добре и заедно с читалищата по места. Подобен пример е Празникът на разсола в село Първомайци, който се организира съвместно кметството и ПК. Около 9 октомври в с. Стрелец се организира съвместно и празник на маджуна.

 

Сред множеството прояви, които общинската организация осъществява,  са отбелязването Денят на самодееца – 1 март, 8 март – Международен ден на жената, 21 март – световен ден на поезията. Тъй като в пенсионерските клубове има много творци, хора на перото, които пишат стихове и издават книги, от девет години насам се организира празник в тяхна чест. На него те представят творчеството си. На Благовещение си организирали разходка до хижа „Узана“ и както повелява традицията прескачали огън. За 24 май задължително правят тържество за всички бивши учители, членове на пенсионерските клубове.

 

За пета година се провежда и песенен празник на Свети Дух, който винаги е 51 дни след Великден, в Горски Горен Тръмбеш, но поради отдалечеността на селото догодина ще се проведе в Крушето и занапред ще е на ротационен принцип.

 

На общинско ниво организират и 2-3 екскурзии в годината до различни дестинации. Последната се проведе съвсем наскоро /11 август/ и беше до Ямбол. Следващия месец предстои песенен конкурс в Бургас – „Сребро в косите, песен в душите“,  в който участват колективи от цялата община „Всяка година е все по трудно пътуването защото е трудно да си осигурим парични средства за автобус и спане. Ходим заедно с мъжката певческа група „Георги Измирлиев“, която също е към нас, защото са пенсионери“, споделя домакинът на ПК „Филип Тотю“ Анка Петкова. Тази година възрастните хора трябва избират между участие в този конкурс и друг подобен във Варна, тъй като няма възможност да се посетят и двата.

Наградите, които пенсионерските състави печелят, са скромни- грамоти за участие, много рядко постиженията са подплатени финансово. Важното е това, което учат и упражняват, да бъде показано пред публика и самодейците го правят за морално удовлетворение. „Гостуваме си с много клубове от областта и не само, ходим, обмяна на опит правим, организираме срещи“, казва Николинка Костова.

Едни от най-активните пенсионери в общината са от клуб „Филип Тотю“ в Горна Оряховица.

„Водя ги и на море, и на балкан“, споделя домакинът и член-секретар на клуба Анка Петкова, която се е заела с нелеката задача. От 2011г. тя организира всяка година екскурзия на море, през тази година пенсионерите са посетили Златни пясъци и Арапя. Предстои пътуване до Кранево за 10 дни. Групите често достигат до 50 души и пътуват заедно, организирано.

Тя не пропуска и любителите на планините, като ще води група на спа процедури в с. Баня, Разложко през октомври. Пенсионерите сами си плащат тези пътувания, но цените за групи са доста по-приемливи. Мечтата им е догодина да посетят организирано Турция.

„Предимно са самотни хора и е много хубаво да идват тук при нас, да контактуват. Ето сега например ще играят карти, табла. Има кафе автомат, ще дойдат, ще пият кафе, ще прочетат вестниците“, допълва г-жа Петкова.

Възрастните хора са социално ангажирани и често се включват в различни каузи.

„На заседание на общинското ръководство вземахме решение да подпомогнем домът за възрастни хора с увреждания в Горски Горен Тръмбеш. Изпратихме едва символична сума в навечерието на деня на труда с поздравителен адрес. Понякога се е налагало от членския внос да правим малки помощи, помагали сме, събирали сме и от нас средства. Включихме се в изпращането на помощи за Турция – дрехи.“, казва Костова. От началото на 2023 г. пенсионерски клубове се включват в проект на Община Горна Оряховица за раздаване на топъл обяд на социално слаби хора. След одобрение от социално подпомагане, над 500 души от общината получават безплатно хранене, което се раздава от домакините на пенсионерските клубове по места. За трудноподвижните е предвиден транспорт до домовете.

Величка ДИМИТРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *