Здраве след 60

Артритът може да засегне 1 млрд. души до 2050 г.

Артритът може да засегне 1 млрд. души до 2050 г., съобщи ЮПИ, цитирайки резултати от научно изследване, публикувано в сп. “Лансет”. Заболяването засяга 15 процента от световното население над 30 г.

Предвид нарастващата продължителност на живота и растящия брой на населението артритът ще причини стрес в здравната система на много държави, каза Джейми Стийнмец от института за здравни показатели и оценка в Сиатъл, който е водещ автор на изследването. Към момента няма ефективно лечение на заболяването, така че е критично важно да се фокусираме върху стартегиите за превинция, добави той.

Изследването е част от глобално проучване на заболяванията до 2021 г. Използвани са данни за пациенти, страдащи от артрит през последните 30 години – от 1990 до 2020 г., в повече от 200 държави. Резултатите показват, че болните се увеличават изключително бързо през последните десетилетия. Причините са остаряването, нарастване на броя на населението и затлъстяването. През 1990 г. около 256 млн. души са страдали от артрит. През 2020 г. те вече са 595 млн. души. Това е увеличение от 132 процента.

Според изследването затлъстяването е причина за 20 процента от случаите. За сравнение – през 1990 г. затлъстяването е определено като фактор в 16 процента от случаите.

При хората над 70 години артритът се явява седмата причина за инвалидизиране.

Артритът засяга повече жените – от диагностицираните пациенти 61 процента са жени срещу 39 процента мъже. Според учените тази разлика може да се обясни с генетични и хормонални фактори, както и с анатомични особености на организма.

Здравните системи и правителствата трябва да се ангажират с уязвимите групи, да се борят със затлъстяването и да разработят стратегии за превенция, се казва още в изследването.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *