Актуално

Синдикати настояват за увеличение на пенсионната възраст в Южна Корея

Южнокорейските синдикати се борят с ръководствата на компаниите с едно необичайно искане – възрастта за пенсиониране да бъде увеличена, предаде Ройтерс. По този начин хората ще имат още няколко години, през които да получават заплата, преди да трябва да си търсят друга работа, с която да допълват ниските си пенсии.

Това доведе до съревнование за работни места между по-възрастните работници в една от страните с най-застаряващо население в света, където нивото на бедност е три пъти над средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а навлизащото на пазара на труда младо население е изправено пред все по-малко възможности.

“Нуждата кара хората, навлезли в 60-те си години, да се заемат с нискоквалифицирана работа, която не е постоянна”, се посочва в комюнике на Федерацията на корейските трудов синдикати (FKTU).

С оглед на това, че се очаква Южна Корея да се превърне в “супер застаряващо” общество, като над една пета от населението е над 65 години, исканията за увеличаване на пенсионната възраст стават все по-интензивни.

Противниците обаче са на мнение, че промяната ще влоши перспективите за работа за младите хора и ще попречи на компаниите да се адаптират към променящата се среда.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *