60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

На десет крачки по-далеч от старостта с Ани (6. Когато броенето на овце не помага)

67-годишната Анелия Харизанова – пенсионерка, бивша детска учителка, енергична и красива жена с поглед към света светъл и лъчезарен като самата нея (статията можете да си припомните тук), в поредица от десет статии споделя с читателите на “Борба 60+” своите малки тайни за здраве и красота след 60.

Здравейте, приятели!

Неизменна част от грижата за нашето здраве е сънят. Той е жизненоважен, защото чрез него тялото се възстановява и регенерира. Той има ефект върху способността ни да запомняме и възприемаме, върху растежа и обновяването на клетките на имунната, нервната, скелетната и мускулната система, влияе върху нашия външен вид…

За съжаление се оказва, че мнозина от нас страдат от хронично безсъние. И аз не правя изключение. Преди години ситуацията при мен беше доста сериозна. Дали поради здравословен проблем, емоционално напрежение или защото съм била под стрес, заспивах много трудно, често се будех нощем и сутрин ставах уморена, с влошена концентрация, с главоболие и без тонус. Реших, че ще се справя с това, ако започна прием на сънотворни. А знаем, че отвсякъде ни заливат реклами за хапчета, които ще ни осигурят здрав и спокоен сън. Да, това е най-лесният начин, но неусетно той ни въвлича в омагьосан кръг, от който трудно се излиза. Действието на тези препарати води до привикване на тялото към тях и евентуална зависимост.

Осъзнавайки тази опасност, започнах да търся алтернативни подходи и средства за справяне с безсънието. Промених някои навици от ежедневието си и започнах да спазвам редица основни правила.

Първо реших, че трябва да си устроя

максимално комфортна и подходяща среда за сън

Е, не съм запозната с принципите на Фън Шуй, но се доверих на моето вътрешно усещане за хармония и спокойствие. Внимателно подбрах удобни анатомични матрак и възглавници.

Спалното ми бельо е само от памучни материи в неутрални цветове.

Друг важен фактор е въздухът в стаята. Освен максимално позитивен ефект върху съня, температурата подпомага метаболизма нощем и забавя отлагането на мазнини. Задължително преди сън трябва да се проветри, а когато сезонът позволява, да има непрекъснат приток на чист въздух. Следя не само градусите да са в диапазона 18 – 20, но контролирам и влажността да е между 40 и 55%.

Промених и някои от навиците си.

Отказах се от следобедното кафе и тонизиращи напитки. От години вечерята ми е лека и приключва до 18,30 ч. Започнах да си лягам в едно и също време, но не по-късно от 23 ч., което помага да се настрои биологичният часовник. Често преди сън си пускам релаксираща музика, чета книга или гледам някое приятно и ненатоварващо предаване по телевизията. Научно доказано е, че синята светлина от електронните устройства пречи изключително много на съня и избягвам да ползвам телефон или лаптоп в леглото.

Ако усетя, че сънят ми бяга,

вместо да броя овце, което определено не помага, правя няколко дълбоки вдишвания, като броя от 1 до 10, следва бавно издишване, пак 1 – 10.

Има още много неща, които могат да ни помогнат в борбата с безсънието: топъл душ или вана, разходка преди лягане, йога или медитация, избягване на следобедната дрямка, поставяне на определени растения в спалнята (лавандула, алое, гардения), приглушено осветление, аромотерапия и др., но всеки сам трябва да открие своята формула.

Освен за здравето,

сънят е ключов елемент за поддържане на младостта и красотата

Недоспиването нанася големи щети върху кожата, появяват се тъмни кръгове и торбички под очите, лицето губи своята свежест и еластичност, повяхва и се образуват повече бръчки. И тогава не помагат дори грим или силно кафе.

Специалистите препоръчват сънят да е с продължителност 7-8 часа. Но в същото време се оказва, че е от значение и кога си лягаме, защото между 23 и 3 ч. протича мощно освобождаване на хормона мелатонин, чието влияние е безценно. След достатъчно спокоен и дълъг сън кожата ще изглежда свежа и отпочинала на сутринта, а утрото ви ще бъде сияйно.

Което ми подсказва и темата за нашата следваща среща – “Грижа за външния вид”.

Скъпи приятели, намерете своя път към спокойния и пълноценен сън, който ще Ви осигури здраве, бодрост и красота.

Ваша Ани! (Анелия Харизанова)

Припомнете си:

Първа крачка – физическа активност

Втора крачка – грижа за мозъчните клетки

Трета крачка – даровете на природата – въздух, слънце и вода

Четвърта крачка – даровете на природата – билките

Пета крачка – храна за здраве, но и за радост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *