Здраве след 60

Големият корем ускорява стареенето

Един от най-желаните резултати след диета и упражнения е смъкването на корема. Въпреки това, както казват учените, не става въпрос само за естетическия компонент.

Мазнините в областта на корема не само развалят външния вид, но и представляват опасност за здравето, причинявайки преждевременно стареене.

Опасни мазнини

В допълнение към естетическия компонент, е важно да се обърне внимание и на здравето на вътрешните органи и имунната система. Последните проучвания на учени от университета в Берн в Швейцария показват, че висцералната мазнина в коремната кухина може да ускори развитието на свързани с възрастта заболявания и да отслаби имунната система.

Хронично възпаление

Експертите са установили, че в коремната кухина има специфични имунни клетки – еозинофилни левкоцити. Тези клетки обикновено се намират в кръвоносната система и играят важна роля в защитата срещу паразити и развитието на алергични заболявания на дихателните органи. Въпреки това, с възрастта броят на еозинофилите намалява, докато броят на провъзпалителните макрофаги, напротив, се увеличава. Това води до леко хронично възпаление, което ускорява развитието на свързаните с възрастта заболявания и отслабва имунната система.

Експерименти върху мишки показват, че трансплантацията на еозинофили от млади животни на стари реципиенти намалява не само локалното, но и системното възпаление. Това има подмладяващ ефект върху възрастното тяло, което доведе до подобряване на физическата форма и имунната система на по-възрастните животни.

Така научните изследвания потвърждават, че висцералната мазнина може да има отрицателно въздействие върху здравето и имунитета. Ето защо, освен да се стремим към идеална физическа форма, е важно да обърнем внимание и на поддържането на здравословен начин на живот. Балансираната диета и редовните упражнения ще помогнат./Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *