60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Приятелство завинаги си обещаха пенсионерски клубове от Велико Търново и Димитровград

На 1 и 2 септември т.г. 42-ма пенсионери от Клуб на пенсионера и инвалида “Втора младост” в град Велико Търново посетихме Димитровград. Бяхме поканени за празника на града им от пенсионерите от клуб “Национален бригадирски шаб”, които ни гостуваха на 13 и 14 май т.г. Пътуването и срещата бяха незабравими. При тяхното посещение имахме сърдечна среща с програма, приветствия, обяд и много музика в механа “Боляри”. След обяда те разгледаха града ни, а вечерта заедно наблюдавахме спектакъла “Звук и светлина”

На следващия ден посетихме паметника “Асеневци”, където най-подробно г-жа Атанаска Новакова запозна гостите с историята му. С панорамна обиколка край хълма Света гора отидохме в “Мини България” – парк на миниатюрите, а оттам в църквата ” Св. 40 мъченици”. Г-жа Стефка Никова им разказа за цар Иван Асен ІІ и построяването на църквата след разбиването на гръцката войска и вземането в плен на кир Теодор Комнин и цялата територия от Одрин до Драч. Показа им и надписа на колоната на хан Омуртаг. С голямо внимание гостите изслушаха беседата  и разгледаха силиконовите фигури в музея. На тръгване нашите приятели ни благодариха за топлото посрещане и казаха, че ни очакват за празника на града им. На следващия ден ни се обадиха отново да благодарят за гостоприемството и да ни уверят, че в тяхно лице имаме приятели завинаги.

Дойде време и ние да върнем визитата. На 1 септември бяхме посрещнати още в началото на Димитровград и започнахме посещенията: Музея на Пеньо Пенев, ретро апартамента, парка на поезията и големия шадраван, площада на общината с възстановката на бригадирското движение и парка с най-голямата пейка, маса и лампа, където направихме много снимки. Обядвахме и след това ни заведоха в техния клуб, който е знакова сграда от време на бригадирското движение, където се е помещавал централният щаб. Сега е реновиран, притежава прекрасна градина с много цветя и малка музейна сбирка със снимки и облекла.

Хотелът ни беше във Вапцаровия парк, сред много дървета и прекрасен басейн. В ресторанта на хотела беше срещата между двата клуба. Прекрасна програма, диджей, хумористични изпълнения от вокалната им група, бригадирски песни, валсове, хора и надиграване с ръченица – времето премина неусетно.

Разбира се, на другия ден ни заведоха на известния си Неделен пазар, където всеки си купи по нещо за спомен.

Така с хубави спомени и голямо настроение си тръгнахме за Велико Търново.

 

Стефка НИКОВА, Председател на клубния съвет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *