60 Плюс БорбаБГТворецът в мен

Великотърновският художник Нестор Иванов отбелязва своята 90-а годишнина с мащабна юбилейна експозиция

Великотърновският художник Нестор Иванов отбелязва своята 90-а годишнина с мащабна юбилейна експозиция в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” гр. Велико Търново
Тя е част от Културния календар на Община Велико Търново и ще бъде открита на 21 септември 2023 г. от 17,30 часа. Организатори на събитието са Община Велико Търново, Художествена галерия “Борис Денев” – Велико Търново и СБХ – Велико Търново. Куратор на изложбата е изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев. Проф. Добрев е автор и на предговора на каталога, издаден във връзка с годишнината на известния великотърновски художник.
“Седем десетилетия от енергията, обществената работа и личното творчество на Нестор Иванов са посветени на Велико Търново. С дейността му са свързани 20 години от историята и утвърждаването на Художествена галерия „Борис Денев“, стотици експозиции, участия във всички изложби на гилдията”, пише проф. Добрев. Той припомня, че ранните си произведения Нестор Иванов посвещава на пейзажа, портрета и натюрморта. Чрез тях той търси своята образност към любимите /и за поколения художници/ изгледи от Велико Търново и манастирите край града.
През 70-те години Нестор Иванов разширява възгледа си за епичност и монументалност. Проявява го най-вече в композициите си на социална и историческа тема, които заемат голяма част от творчеството му през този период. През следващите десетилетия Нестор Иванов се отдава основно на любовта си към пейзажа.
Творческото дълголетие на Нестор Иванов, независимо от изпитанията на съдбата, е свързано с убеждението му за мисията на художника. Ако го попитате за някоя негова творба отпреди 10, 20 или 50 години, той ще се оживи и с подробности ще ви разкаже какво точно го е привлякло и как се е опитал да го пресъздаде. С тях и чрез тях той черпи онази енергия, която респектира всички, които го познават. Той е типичен пример за духа на едно поколение творци, за които изкуството е начин на живот, посочва още в предговора изкуствоведът.
Нестор Иванов е роден на 10 март 1933 г. в село Кацелово, област Русе. Завършва Педагогическо училище за начални учители във Велико Търново през 1951 г. Завършва специалност „Живопис” в Художествената академия „Н. Павлович”- София при проф. Ненко Балкански през 1965 г. От тогава до 1984 г. работи като уредник и директор на ХГ „Борис Денев” – Велико Търново. От годината на дипломирането си до днес участва във всички ОХИ, регионални и национални изложби. Член на СБХ е от 1970 г. Член на Представителството на СБХ-Велико Търново.
Излагал е свои творби в Полша, Унгария, Сърбия, Украйна, Германия. Негови творби са притежание на Художествените галерии във Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Силистра, Плевен, Елена,Берковица, Провадия, Олщин/Полша/, както и на редица частни колекции у нас и в чужбина.
През 2018 г., по повод 85-годишнината си, Нестор Иванов организира в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” третата си самостоятелна изложба и дари на Община Велико Търново 25 свои творби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *