60 Плюс БорбаБГНе оставай сам

Над 30 възрастни хора и лица с увреждания обхваща проектът “Грижа в дома в община Сухиндол”

Над 30 възрастни хора и лица с увреждания обхваща проектът “Грижа в дома в община Сухиндол”, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново ръководителят на проекта Мирослава Иванова.

По думите й интегрираната здравно-социална услуга е от жизненоважно значение, защото община Сухиндол е с най-голям дял на жители над 65-годишна възраст във Великотърновска област, възлизащ на 30,9 процента от населението.

Услугата обхваща общинския център Сухиндол и още 5 населени места – с. Бяла река, с. Горско Косово, с. Коевци, с. Красно градище и с. Горско Калугерово.

Екипът от 14 души – социални асистенти, медицинско лице, психолог и координатор се грижи всекидневно за потребителите.

В отдалечените населени места няма хранителни магазини, аптеки и постоянна здравна помощ, затова екипите по проекта се отзовават дори за най-елементарните нужди, посочи Иванова. Освен постоянната патронажна грижа екипите съдействат на хората в отдалечените места, които са на възраст между 65 и 98 години за връзка с лекар или аптечен пункт. Голяма част от тях живеят сами и нямат близки и роднини в района на общината, които да им осигурят подкрепа при необходимост.

Повечето възрастни жители в петте села не разполагат с лични превозни средства и нямат пряк достъп до здравна и социални услуги. Проектът има за цел да осигури почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания чрез ангажиране на социални служители, които да предоставят помощ и подкрепа на най-нуждаещите се, уточни Иванова.

Един от най-големите проблеми на тези хора е самотата, коментира психологът Петя Трифонова – преподавател във Великотърновския университет и част от екипа по проекта. Тя посочи, че наред с нуждата от разрешаване на битовите проблеми, хората искат и да споделят спомени от миналото и надежди, свързани с децата и внуците им. В началото ни гледаха скептично, но с времето все повече ни очакват, защото срещите им с нас са начин за избавяне от самотата, посочи психологът.

Проектът е на стойност 126 377,87 лв., и ще продължи до май 2024 година. Финансирането е от Министерството на труда и социалната политика с подкрепата на Европейския социален фонд, по Програма “Развитие на човешките ресурси 2021 – 2027”.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *