Актуално

Увеличение на пенсиите в Словения с 8,2 процента от 1 януари

Пенсиите на словенските пенсионери и обезщетенията на инвалидите в Словения ще бъдат увеличени с 8,2 процента от 1 януари 2024 г., съобщи министърът на труда, семейството и социалните въпроси на Словения Лука Месец, цитиран от словенската национална телевизия РТВ Сло.

„Въпреки трудностите с публичните финанси, които имаме вследствие на наводненията, намерихме начин да осигурим пълно повишаване на пенсиите с 8,2 процента. Пенсионерите могат да очакват повишението още през януари“, каза Месец по повод международния ден на възрастните хора вчера.

Съветът на Института за пенсионно и инвалидно осигуряване на Словения обяви през февруари тази година увеличение на пенсиите с 5,2 процента, влизащо в сила от 1 януари 2023 г. Предвидено бе и още едно увеличение с 1,8 процента, което да се изплати през ноември и декември тази година.

Словенският министър на финансите Клемен Бощянчич каза миналата седмица, по време на приемането на предложенията за държавния бюджет за следващите две години, че правителството предвижда първоначалната вноска за редовната корекция на пенсиите през 2024 г. да бъде направена през януари, въпреки че първоначално бе планирана за февруари.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *