Здраве след 60

Тя е на 113 и не мисли за смъртта

“На всеки две седмици ходя на фризьор и маникюр”, казва 113-годишната Шарлоте Кречман, най-възрастната германка. “Да ме бяхте видели като млада. Как бягах и плувах!” Днес има профил в Инстаграм. Ето нейната история:

Повече нещастия или повече радости в живота?

През последните няколко години 113-годишната Шарлоте Кречман живее в старчески дом. Тя е погребала съпруга си и дъщеря си, а това са били особено тежки моменти за нея. “Господ не го е измислил добре. В края на живота си човек всъщност трябва да се чувства добре, но става все по-зле и по-зле”, оплаква се в тази връзка Шарлоте.

И все пак животът на Шарлоте е цветен и изпълнен със събития. Малко хора имат такъв богат житейски опит като нея. Тя е родена на 3 декември 1909 в Бреслау, тогава част от Германската империя, преживяла е две световни войни и икономически кризи, страда за разделянето на Германия на ФРГ и ГДР, а след това наблюдава нейното обединение. “Надживях всички: и кралица Елизабет, и папа Бенедикт”… И дори коронавирусът не успява да обърка живота ѝ. Миналото лято Шарлоте се разболява и е поставена под карантина: “Не се срещах с никого и не говорех с никого. Седях до прозореца в продължение на 14 дни и гледах всяко листо. Не искам да минавам през това отново.”

Каква е тайната на дълголетието?

Днес 113-годишната жена смята, че е особено важно да се грижи за външния си вид. Тя казва, че на всеки две седмици ходи на фризьор и си прави маникюр. “Лакирам ноктите си с червен лак и обичам да нося модерни дрехи”, признава тя. Засега германката се притеснява единствено от инвалидната количка, която трябва да използва, след като е паднала и е наранила коленете си. Но тя има за цел отново да започне да ходи с помощта на проходилка, затова редовно тренира с физиотерапевт.

“Да ме бяхте видели като млада – как бягах и как плувах!”, гордее се Шарлоте. На младини тя тренирала лека атлетика. И съпругът ѝ Вернер бил спортист – един от най-добрите лекоатлети за времето си. Двамата често танцували заедно и се радвали на живота с малката си дъщеря. Но Втората световна война ги принудила да се разделят. Вернер бил призован във Вермахта – първо във Франция, а след това бил прехвърлен на Източния фронт. Съпругът ѝ бил пленен от съветските войски. Шарлоте и малката ѝ дъщеря избягали на Запад. Тя си спомня, че са били транспортирани в открити вагони за стоки. “Съпругът ми се сражаваше в Русия. Имахме голям късмет, че след завръщането му от плен успяхме да се намерим чрез Червения кръст и да започнем нов живот в Щутгарт.”

Шарлоте Кречман със своя 45-годишен внук
Шарлоте Кречман със своя 45-годишен внукСнимка: Julian Rettig/dpa/picture alliance

Днес Шарлоте всяка вечер гледа телевизия. “В час съм с всичко, което се случва”. Безпокои се за войната, която Русия започна в Украйна. “Не искам Трета световна война. Почти до там сме стигнали. Хубаво е, че всички се обединиха срещу Путин. Той не бива да си мисли, че може да прави, каквото си поиска”, коментира дълголетницата.

На 113 години с профил в Инстаграм

Понастоящем ежедневието на Шарлоте Кречман обикновено се състои от сеанси с физиотерапевта ѝ и срещи с роднини и внуци. Но тя кани и целия свят да надникне в ежедневието ѝ – благодарение на профила си в Инстаграм. В момента тя има почти 9000 последователи. Редовно споделя с тях снимки от живота си, независимо дали пазарува, празнува Коледа или просто се разхожда. “Дори племенницата ми в Америка може да ме види”, радва се тя. Помага ѝ внукът ѝ Петер Баур, на 45 години. Той казва, че духом баба му е много по-млада от 113.

Самата Шарлоте Кречман не мисли за смъртта: “Не е голяма работа – в крайна сметка просто ще се случи и нищо не зависи от мен. Но аз все още имам време.”, пише www.dw.com.

По данни на ООН през 2000 година по света хората на възраст над 100 години са близо 151 000. Световният рекорд по дълголетие в историята е на французойката Жана Калман – тя е била на 122 години. През първите две десетилетия на този век са живели най-възрастните хора в историята – общо 18 жени и двама мъже, всички на възраст между 113 и 116 години. Най-много дълголетници живеят в Япония – седем. Шестима от столетниците са от САЩ, а двама – от Бразилия. Най-възрастната жена в момента е испанка, родена в САЩ. Тя се казва Мария Бранхас Морера и е на 116 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *