60 Плюс БорбаБГКулинарни тайни

Празник на захарната метла и маджуна стягат в Стрелец

За умелите кулинари и любителите гастрономи предстои вълнуващ празник

Тази събота /14.10./ в горнооряховското село Стрелец ще се проведе осмият ,,Празник на захарната метла и маджуна,,. Събитието стартира от 9.30 ч. центъра на селото.  Специален гост тази година е известният с участието си в Hell’s kitchen шеф Ивайло Иванов, който споделя “Нямам търпение да опитам Вашите кулинарни рецепти със захарна метла и маджун! Елате да празнуваме заедно!”

Гостите на празника ще имат възможността да опитат маджун, както и други кулинарни изкушения. Специален гост ще бъде и историкът и изследовател на Стрелец Ники Николов.
Във фолклорната програма на празника ще вземат участие изпълнители и състави от общините Горна Оряховица, Елена, Павликени и Разград.
Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от самото основаване на селото през ХVІІІ в. Климатът, наподобяващ този от Арбанашкото плато, е изключително благоприятен за виреенето на захарната метла. Хората тогава са се събирали в специални помещения, за да извлекат соковете от растението и да ги превърнат в маджун, който на други места в страната наричали петмез. По време на турското робство, преди появата на захарната метла, маджунът се правел от дини и пъпеши.
С разпространението на метлата обаче, тя става абсолютно предпочитана заради високата захарност. Процесът по направата на маджуна е бавен и отнема няколко месеца. Започва още със засяването на семената през пролетта и приключва през есента. Метлата трябва да се окопава редовно, а при нужда и да се разрежда. Отглеждането й наподобява това на царевицата, с разлика, че метлата е по-сухоустойчива.

Празникът се организира от Кметство Стрелец, настоятелството на НЧ „Заря – 1900“ и Клубът на пенсионера „Нов век“ в селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *