Актуално

Почина 104-годишната жена от Чикаго, която наскоро скочи с парашут за световен рекорд

Почина Дороти Хофнър – 104-годишна жена от Чикаго, която наскоро скочи с парашут и може да постави рекорд за най-възрастния човек, осъществил подобен скок, съобщи АП.

Близкият й приятел Джо Конант, каза, че тя е била намерена мъртва в понеделник сутринта от персонала на център за възрастни хора в Чикаго. Той добави, че жената вероятно е починала в съня си още в неделя вечерта.

Конант каза, че се е запознал с Хофнър преди няколко години, докато е работел като болногледач в центъра. Дамата имала невероятна енергия и остър ум.

„Тя беше неуморна“, каза Джо Конант. „Не беше човек, който би подремвал следобед или пропусна събитие, вечеря или нещо друго. Тя винаги беше там с цялото си присъствие.“

На 1 октомври Дороти Хофнър направи скок с парашут с помощта на инструктор, заради който може да влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастен парашутист в света. Тя скочи от самолет от 4100 метра в щата Илинойс.

„Възрастта е просто число“, каза 104-годишната жена пред аплодиращата тълпа моменти след кацането си. За първи път скача от самолет, когато е била на почти 100-годишна възраст.

Конант каза, че се подготвя документацията, с която ще може да гарантира, че Световните рекорди на Гинес признаят Хофнър посмъртно като най-възрастния парашутист в света, но се очаква това да отнеме известно време. Настоящият рекорд е поставен през май 2022 г. от 103-годишната Линеа Ингегард Ларсон от Швеция.

Конант уточни, че Хофнър не е скочила с парашут с единствената цел да подобри рекорд. Според него тя толкова много се е насладила на първия си скок, че просто е искала да го направи отново.

Дороти Хофнър е работила като телефонен оператор в продължение на повече от четири десетилетия, след което се е пенсионирала преди около 43 години. Тя не се е омъжвала и не е имала близки членове на семейството.

Възпоменателна служба за Хофнер ще се състои в началото на ноември. „Тя беше скъп приятел, който беше вдъхновение“, добави Конант.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *