АктуалноЗдраве след 60

Полага ли ми се направление за мамолог и мамография, ако съм на 68 г.?

Аз съм на 68 г. Интересува ме дали личният лекар може да ми издаде направление за мамолог и мамография, предвид възрастта ми?

Мария Желязкова, гр. Русе

Общопрактикуващият лекар издава направление (бл. МЗ-НЗОК №4) за изследването „Мамография на двете млечни жлези“ с код 10.03 от пакет „Образна диагностика“, само за жени от 50- до 69-годишна възраст, включително, веднъж на 2 години при извършване на профилактичен преглед – задължителен за всички здравноосигурени пациенти и на който те имат право един път в рамките на календарната година.

Изследванията, включени в обема на профилактичния преглед, се назначават в зависимост от възрастовата група, в която попадат пациентите. Личният лекар може да назначи „Мамография на двете млечни жлези“ и извън рамките на профилактичния преглед, но само по преценка и при необходимост, при съответни показания. Всички посещения извън задължителния профилактичен преглед са по повод на остро или хронично заболяване, за които личният лекар разполага с определена сума за медико-диагностични изследвания.

Мамографията се назначава при необходимост и по преценка и от специалист, например гинеколог, хирург. Ако прецени, че е необходимо, личният лекар ще издаде направление за консултация със съответния специалист, пише Zdraveto.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *