60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

На десет крачки по-далеч от старостта с Ани (9 – време за любими занимания)

„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят”

От години харесвам тази мисъл и ето че сега, когато имам достатъчно свободно време, мога да направя така, че и трите да намерят място в ежедневието ми.

Как ли?

Още преди да се пенсионирам, бях убедена, че ще започна активно да рисувам. Направих минимална инвестиция в обикновени платна и акрилни бои. Доказано е, че това хоби действа релаксиращо и облекчава стреса, развива се асоциативното мислене, човек става по-креативен и започва да открива повече красота около себе си. Неслучайно изкуствата и занаятите се използват за арт терапия при възрастните хора. Възможностите са много – рисуване, бродиране, декупаж, плетене, тъкане, изработване на декорации, работа с глина, правене на бижута, поздравителни картички и др. Може да не сте Пикасо, но това няма значение, важното е да изпитвате радост от създаването.

Друго занимание, което има релаксиращ ефект, е градинарството.

То не само да ни поддържа активни, но и повишава нашето здраве и психическо благополучие. Разбира се, в градски условия това трудно се осъществява, но винаги може да си сътворим кът с любими цветя и билки, а защо не и да се погрижим за градинката около блока. И какво по-хубаво начало за деня от това да отида при моите цветя, да ги полея, да им се порадвам и да си поговорим. Несравнимо е удовлетворението, когато виждам как моята „градинка на деветия етаж” ме дарява с цветни емоции.

От няколко години започнах да си правя колекция от фигурки на ангелчета.

Всичко започна от това, че мама много харесваше коледната ми украса, в която задължително присъстваха няколко ангела. И така, в нейна памет, всяка година добавям още фигурки, които вече имат своето постоянно място. Те ми носят усещането за подкрепа, умиротворение, сила и благословия.

Човек може да колекционира какво ли не… И както казва Пипи Дългото чорапче -„Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите”. Потърсете, намерете и създайте един свой свят, в който да се чувствате уютно.

Към любими ми хобита добавям и риболова.

За мен това е страст, удоволствие и абсолютен релакс. Освен че денят преминава сред природата на тишина и свеж въздух, човек придобива и специални качества – търпение, постоянство и внимание.

Дълъг е списъкът на дейностите, с които можем да направим живота си по-интересен и забавен. Нищо не ни пречи да се пробваме с различни, докато усетим, че сме попаднали на „нашето“, което ни носи радост и перспектива за утрешния ден, кара ни да се чувстваме истински живи, заети и свързани с другите.

Стъпка 8 вижте тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *