60 Плюс БорбаБГКулинарни тайни

Меню за Димитровден – какво се приготвя на празника

На 26-и октомври по традиция честваме Димитровден. Българската православна църква почита паметта на свети Димитър Солунски. Имен ден празнуват всички, които носят името Димитър, Димитринка, Добрин, Добринка и производни.

 

Снимка: БГНЕС

 

Според народните вярвания на Димитровден идва зимата! Каквото е времето, такова ще е и на Коледа.

Стопанската година е приключила и затова в миналото на този ден са разпускали ратаите. Затова и празникът се нарича още Разпуст.

Плодовете, зеленчуците и зърното са събрани и складирани за студеното време. Мазетата са пълни с картофи, земни ябълки, дюли, стръкове домати (честа практика е последните да се изкореняват и да се сушат с върховете надолу), буркани с компоти и конфитюри, мариновано или сушено месо. В днешно време можем да приемем този ден като ключов да сменим дрехите в гардероба си – дебелите палта и топлите ботуши тепърва ще бъдат най-често използваните.

От есенните плодове пригответе пестил, сладка, изсушете ги на нанизи, направете плодова луканка с шира.

 

Студеното време предполага консумирането на все повече топла и питателна храна, която да подхранва тялото и да го сгрява отвътре. Все по-често ще имаме нужда от супа, печено месо, топла гарнитура, като пюрета от картофи, кестени и тиква, пикантни салати и напитки със силно сгряващ ефект – чай и бульони.

На Димитровден се приготвят богати трапези с овче и пилешко месо.

Ако в дома ви има именик мъж, сгответе петел.

Ако имен ден празнува жената – трябва да се приготви кокошка.
Птичето месо трябва да се сервира с гарнитура от царевица.

Сладкишите за Димитровден са с традиционните есенни плодове – тиква, круши, сливи, ябълки, грозде, малини, райска ябълка. Пригответе за почерпка:

 

Най-лесният и бърз десерт са печените плодове със захар, поръсени с орехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *