Времето

Остава топло за сезона, валежи са най-вероятни в събота

През нощта на повечето места ще бъде облачно. Ще духа слаб вятър от югоизток. Минималните темпeратури ще бъдат между 8 и 10, в районите с по-малко облаци ще паднат до 6. За В. Търново минимална температура около 8 гр.

В петък сутринта ще бъде мъгливо. С напредването на деня през ниски облаци мъглата постепенно ще се разчисти, най-късно в крайдунавските райони и в котловините. В равнинните райони ще има повече слънце. През деня ще има разкъсана висока облачност, през която ще прозира слънцето. Следобед от запад ще започне заоблачаване и през нощта срещу събота ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните темпeратури ще са между 22 и 24, в Предбалкана с 2-3 градуса по-ниски. За В. Търново максимална температура около 23 гр. Атмосферното налягане ще се понижава.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 25.8 през 1965 г., най-ниската измерена минимална температура е минус 8.4 през 1991 г.

Слънцето ще изгрее в 06 ч. 54 мин. и ще залезе в 17 ч. 07 мин. Фаза на Луната: пет дни след пълнолуние.

В събота времето ще бъде облачно с валежи от дъжд, временно придружени от гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от юг. Минималните темпeратури ще бъдат между 12 и 15. Максималните темпуратури слабо ще се понижат и ще са малко над 20, в западната част на областта с 2-3 градуса по-ниски.

В неделя ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 8 и 10, а максималните ще са между 20 и 22.

В понеделник, вторник и сряда облачността ще е променлива, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Температурите ще останат без съществена промяна.

В четвъртък облачността ще се увеличи и температурите ще се понижат.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота над планините времето ще бъде облачно. В събота ще вали дъжд, придружен от гръмотевици. По най-високите части дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен вятър от юг. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 15, а на 2000 м ще е около 9 гр., в събота с 3-4 градуса по-ниски.

В неделя ще преобладава слънчево време. Вятърът ще остане южен, а температурите слабо ще се повишат.

В понеделник, вторник и сряда над планините облачността ще е променлива. Следобед ще се развива мощна купеста облачност, от която ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 12, а на 2000 м ще е около 7.

В четвъртък облачността ще се увеличи, а температурите ще се понижат.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *