Здраве след 60

Черният дроб е по-важен от сърцето, той определя продължителността на живота ви

Една от най-важните му функции е протеиновият синтез, категоричен е експерт

Според лекаря дори сърцето играе по-малко значима роля в тялото, тъй като не изпълнява много сложни функции като черния дроб.

„Това е критичен орган, който, за съжаление, няма с какво да се замени. Това е уникална система, която отговаря за огромен брой функции в тялото. И нарушаването на всяка от тези функции може да бъде фатално за живота. Сърцето е проста помпа. То няма сложни функции като черния дроб“, отбеляза Бредър.

Първата важна функция на черния дроб е протеиновият синтез, сподели специалистът.

„Тоест в черния дроб се синтезират огромно количество биологично активни вещества, хормони и ензими. Например протеинът албумин, който е основният носител на маса полезни и вредни вещества в организма”, каза онкологът.

Втората функция е детоксикация. Именно черният дроб е отговорен за прочистването на тялото от токсините, които най-често попадат там през червата от външната среда.

„И тук е важно не само да се справяте с това, от което тялото не се нуждае, но и да научите какво е необходимо. Черният дроб е отговорен за синтеза на жлъчката, енергийните резерви на тялото и има много функции“, отбеляза Бредър./Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *