60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

На десет крачки по-далеч от старостта с Ани (10 – щастието, което сами си ковем)

Скъпи приятели, ето че дойде време и за последната 10-а крачка от моята рубрика. А тя, както и всички предишни стъпки, трябва да ни води към щастлив и пълноценен живот в зрялата възраст. Връзката между положителната нагласа и доброто здраве отдавна е потвърдена. Оптимизмът е “психологически атрибут”, който ни дава вяра, че хубавите и благоприятни неща предстоят.
Старостта не е присъда и от нас зависи как ще протече този етап от живота ни. Трайното щастие не е нещо, което ще ни се случи даром. Това е нещо, което трябва да създаваме съзнателно и целенасочено в себе си чрез своята ежедневна дейност и навици. Още Сенека е вярвал, че старостта е пълна с удоволствия. Просто трябва да се научим как да ги използваме.
За себе си аз съм открила редица „трикове”, с които да поддържам оптимизма си и вярата, че всеки ден ще имам безброй поводи за щастливи моменти.

Усмивката е универсалният сигнал за щастие.

Тя намалява нивата на стрес, подсилва имунитета, прави ни по-привлекателни и заслужаващи доверие. Преди години прочетох някои от книгите на Мирзакарим Норбеков и това ми помогна да променя нагласата си. Неговият метод се използва не само за постигане на добро настроение, но и за решаване на здравословни проблеми. Един чудесен навик е всяка сутрин, още в леглото, да се усмихвате 2-3 минути, казвайки си, че днес предстои чудесен ден. Много са нещата, които са в състояние да ме усмихнат: припомням си забавни епизоди от живота, разглеждам снимки, гледам комедии, чета вицове, танцувам на любими песни, наслаждавам се на красиви пейзажи и на слънчевите лъчи, разговарям с малки дечица, срещам се с приятели, общувам с любими хора…

С годините се научих да прощавам на хората, които са ме наранили.

Прошката е акт на доброта, мир и спокойствие на душата. Прощавайки, аз осъзнах, че по този начин възвръщам собствената си енергия и прекъсвам токсичните връзки. Болката и обидата са отрова, която не ми позволяваше да живея с енергия и вдъхновение. Научих се и да благодаря за всички онези малки неща, които правят моя живот красив, вълнуващ и уникален. Благодарна съм и за доброто – то ме прави щастлива, благодарна съм и за лошото, което ми дава мъдрост. Благодарна съм, че около мен има хора, които ме обичат и ценят. Благодарна съм, че сърцето ми е изпълнено с любов към тях.

Любовта е перфектното средство за да се чувстваме млади и щастливи.

Преди всичко трябва да се научим да обичаме себе си, но ако открием любовта в зряла възраст, това ще зареди живота ни с нови желания и страст, нов смисъл и невероятни емоции, ще ни дава повече спокойствие, повече мъдрост. Чувствата в зряла възраст са филтрирани от преживяното през годините и приемаме любовта не като завоевание, а като красива и пълноценна връзка, основана на радост и споделеност. Любовта в третата възраст е синоним на щастие. Не трябва да се отказваме от нея, а да й позволим да ни намери и да ни преобрази.

Не пренебрегвайте сексуалния си живот и се освободете от всички предразсъдъци и стереотипи.

Остаряването не означава загуба на интерес към секса и намаляване на либидото. Обикновено, ако хората са в добро здраве, те остават сексуално активни през целия се живот. Това не само ще ни зареди с много положителна енергия, но и научно е доказано, че удължава живота. Еротичните преживявания разтоварват от ежедневния стрес и осигуряват дълбока емоционална свързаност между партньорите.
Много са нещата, които могат да ни накарат да се чувстваме щастливи, удовлетворени и полезни в зрялата възраст – разходки, хоби, готварство, доброволчество, грижа за домашни любимци. Тайната на японското дълголетие се нарича икигай – радостта да си винаги зает, страстта, която ти носи удовлетворение и радост. И всъщност това означава едно – дава ти причина да живееш.

Скъпи приятели, старостта не е край, а ново начало, от което не бива да се страхуваме. Позволете си да бъдете щастливи, не отлагайте щастието за утре, а действайте тук и сега.
Благодаря ви, че споделихте с мен едно вълнуващо пътуване към здравето, красотата и хармонията в нашите златни години.
Бъдете здрави, вдъхновени и се наслаждавайте на живота!

Анелия ХАРИЗАНОВА

Припомнете си:

Първа крачка – физическа активност

Втора крачка – грижа за мозъчните клетки

Трета крачка – даровете на природата – въздух, слънце и вода

Четвърта крачка – даровете на природата – билките

Пета крачка – храна за здраве, но и за радост

Шеста крачка – когато броенето на овце не помага…

Седма крачка – красива след 60? Мисията е възможна!

Осма крачка – ботокс от… кухненския шкаф

Девета крачка – време за любими занимания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *