Актуално

Патриарх Неофит: Нека дните от Рождественския пост да са за истинско покаяние и усърдна молитва, за любов и милосърдие към нуждаещите се

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение за началото на Рождественския пост,

който започна от днес и ще продължи до 24 декември – Бъдни вечер, съобщиха от Българската патриаршия.

“Възлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, в първия от благодатните дни на Рождественския пост се обръщаме към всички вас с пожелание за мир в душите и сърцата, духовна бодрост и още по-силно утвърждаване във вярата ни в Христа Спасителя, за Чието достойно посрещане ще се подготвяме през предстоящите ни четиридесет дни до Неговото дивно Рождество.

Нека тези дни да бъдат време на истинско покаяние и усърдна молитва, на дейна любов и милосърдие към онези, които имат нужда от нас и нашата духовна, и материална подкрепа.

Да оделотворяваме любовта си към Богомладенеца в осъзната, непресторена, жертвена любов към ближния – любовта, на която ни научи Сам Христос и с която Сам Той пръв ни възлюби”, пожелава Негово Светейшество в обръщението си.

Патриарх Неофит отбелязва, че страданието и болката са навсякъде около нас,

а затова и възможностите пред нас да подражаваме на нашия божествен Учител, на Неговото състрадание и милосърдие са изобилни. И този елемент от истинския християнски пост е не по-малко важен от другия, който се състои в ограничаването от храна и питие, в предпазването ни от всяко зломислие и злословие.

Нека се възползваме от предоставената ни възможност и да преминем през Рождественския пост духовно обогатени, очистени от онова, което ни осквернява и потъмнява в нас Божия образ, по който сме сътворени, и ни пречи да се движим към богоподобието, за което сме призвани.

“В дните до пресветлото Христово Рождество нека усилим молитвите си и за всички невинни жертви на продължаващите и все повече разрастващи се в света военни конфликти.

Да молим Всемилостивия Бог да упокои при Себе Си загиналите, а на онези, които трагедията на войната лишава от дом и прехрана, които ранява телесно и душевно, и разделя от техните близки и обични, да дарува Своята благодатна помощ и закрила. Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!”, отправя своя благослов българският патриарх Неофит.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *