Времето

Остава сравнително топло, от събота започват чести валежи и понижение на температурите

В петък облачността ще е променлива. До обяд ще има и слънчеви часове. След обяд облачността ще се вплътнява и снижава и вечерта ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, а вечерта с преминаването на фронта ще се преориентира от запад и ще се усили. Минималните темпeратури ще бъдат между 4 и 6 гр. За В. Търново минимална температура около 4 гр. Максималните температури ще са между 16 и 18 гр. За В. Търново максимална температура около 18 гр. Атмосферното налягане ще се понижава.

Над западните централни части на Стара планина ще преобладава облачно време. Вечерта ще започнат валежи в по-ниските части от дъжд, а над 1800 м – от сняг. През нощта границата между дъжд и сняг постепенно ще се снижава. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 8 гр., а на 2000 м ще е малко над 0.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 29.8 гр. през 1963 г., най-ниската измерена минимална температура е -9.7 гр. през 1983 г.

Слънцето ще изгрее в 07 часа и 12 минути и ще залезе в 16 часа и 52 минути. Фаза на Луната: четири дни след новолуние.

През нощта срещу събота валежите временно ще са интензивни. В събота времето ще остане облачно с валежи от дъжд, а по високите места от сняг. Вечерта с падането на температурите дъждът на повечето места ще се примесва със сняг. Ще духа силен вятър от северозапад. Сутрешните темпeратури ще бъдат между 4 и 6 гр. и през деня температурите ще бъдат с отрицателен дневен ход, т.е. ще се понижават.

В неделя сутринта валежите ще спират и около и след обяд облаците ще намаляват до слънчево. До обяд вятърът все още ще е силен от северозапад, но с напредването на деня ще намалява до умерен, а вечерта ще бъде слаб и ще се преориентира от югозапад. Минималните темпeратури ще бъдат около и малко над 0 гр. Максималните ще бъдат между 6 и 8 гр.

През нощта срещу понеделник ще бъде ясно и температурите ще се понижават. В понеделник ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Минималните темпeратури ще бъдат около 0 гр. Максималните температури ще са между 12 и 14 гр.

Във вторник ще започне заоблачаване и в сряда се очаква да бъде облачно с валежи от дъжд. Вятърът ще бъде слаб. Минималните темпeратури ще бъдат между 4 и 6 гр. Максималните температури ще останат между 12 и 14 гр. В четвъртък валежите ще спират, но температурите ще останат почти без промяна.

Над западните и централни части на Стара планина в събота ще преобладава облачно време. В западния дял през деня валежи почти не се очакват, а в централния след обяд ще вали сняг. През нощта срещу понеделник навсякъде ще има валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около и малко под 0, а на 2000 м ще е около минус 7. В неделя облачността ще се разкъсва, вятърът ще отслабне и валежи не се очакват. Температурите ще останат почти без промяна. В понеделник и вторник над планините отново ще се заоблачи. Вятърът във вторник ще се преориентира от югозапад и още ще отслабне, а температурите слабо ще се повишат. Във вторник вечерта се очаква да започнат валежи от дъжд, а по върховете от сняг. В сряда и четвъртък валежите ще продължат, но ще бъдат предимно от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 7 гр., а на 2000 м ще е малко над 4 гр.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *