Здраве след 60

За първи път у нас: Поставиха 4 байпаса без операция на 69-годишен мъж

Достижението е на кардиохирурзи от „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център”

Екипът, ръководен от д-р Неутов, е получил достъп до сърцето през едва десетина сантиметра отвор между две от ребрата на пациента. Техниката, която специалистите са приложили, включва и използването на апарат „изкуствено сърце-бял дроб“, и временно спиране на сърцето. Това позволило относително лесното извършване на пълна реваскуларизация на сърцето (зашиване на всички необходими байпаси) на 69-годишния пациент.

При класическата операция гръдният кош е бил отворен посредством разрез в средата на гръдната кост от около 20 см, а в този случай – операцията е същата по обем, но хирургичната травма е значително по-малка, няма никакво разрязване на гръдната кост, възстановяването е по-бързо, козметичният ефект е значително по-добър. Не на последно място се избягват редица евентуални усложнения.

„В последните няколко години минималноинвазивната байпас-хирургия на сърцето активно се развива в Европа и по света. Колкото повече се стараеш да оперираш сърце през по-малък разрез, без да го виждаш цялото, толкова повече разбираш, че това не само е възможно, а и че е нормален ход на еволюцията в сърдечната хирургия. Много се радвам, че вървим успоредно с тенденциите“, споделя д-р Неутов.

Отделението по кардиохирургия на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център”, ръководено от д-р Асен Келчев, има значителен натрупан опит в извършването на оперативни интервенции с малък разрез между ребрата или с частично отваряне на гръдната кост при проблеми със сърдечни клапи, а множеството преминати обучения във водещи европейски клиники е част от задължителния път към осигуряването на този тип умения и достижения за екипа.

Източник: Здравето.то

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *