Времето

Повишаване на температурите и валежи от дъжд, застудяване в понеделник

Вечерта и през нощта ще бъде облачно. Ще духа слаб вятър от югоизток. Минималните темпeратури ще бъдат между -4 гр. и -6 гр. За В. Търново сутринта температурата ще бъде около -5 гр.

Във вторник времето ще бъде облачно. След обед ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 8 и 10 градуса.

За В. Търново максималната температура ще е около 10 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижава.

Над западните и централни части на Стара планина ще бъде предимно облачно. Ще има превалявания. Сутринта навсякъде ще са от сняг, а през деня под 1200 м ще бъдат от дъжд. Вечерта границата между дъжд и сняг ще се повишава. Ще духа бурен вятър от юг. Максималната температура, която ще е вечерта, на 1200 м ще бъде около 0, а на 2000 м ще е около -4 градуса.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 21.4 гр. през 1961 г., най-ниската измерена минимална температура е -11.2 гр. през 1975 г.

Слънцето ще изгрее в 7 часа и 25 минути и ще залезе в 16 часа и 45 минути.

Фаза на Луната: два дни след пълнолуние.

В сряда ще преобладава облачно време. Превалявания ще има само на отделни места. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Минималните температури ще бъдат между 0 и 2 гр. Максималните температури ще са между 6 и 8 гр.

В четвъртък облачността ще намалее и валежи не се очакват. Сутринта ще се изясни и ще има намалена видимост, а сутрешните температури ще са ниски. Вятърът ще бъде слаб от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между -4 и -2 градуса, а максималните ще останат почти без промяна.

В петък и събота облачността ще е променлива. Ще има и слънчеви часове. Вятърът ще е слаб с южна компонента и ще повиши температурите. Минималните температури в петък ще бъдат малко над нулата, а в събота ще се повишат с 2-3 градуса. Максималните температури ще са между 10 и 12 гр.

В събота вечерта облачността ще се вплътнява и през нощта срещу неделя се очакват валежи от дъжд. В неделя времето ще остане облачно и все още ще превалява дъжд. Вятърът ще бъде умерен от северозапад и максималните температурите ще се понижат. Минималните температури ще бъдат между 4 и 6 гр., а през деня температурите ще се повишат с 2-3 градуса и ще достигнат 8.

В понеделник валежи не се очакват, но температурите ще се понижат.

Над западните и централни части на Стара във вторник и сряда ще преобладава облачно време със слаби валежи предимно от сняг. Във вторник ще духа бурен южен вятър, а в сряда ще отслабне и ще се преориентира от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около и малко под 0 гр., а на 2000 м ще е около -5 гр.

В четвъртък облачността ще е променлива. Ще духа умерен до силен вятър от юг. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 2 гр., а на 2000 м ще е около -2 гр.

В петък и събота ще преобладава слънчево време с временно увеличение на облачността. Вечерта в събота облачността ще се вплътни и от запад ще започнат валежи от дъжд, а над 2000 м – от сняг. Ще продължи да духа умерен до силен вятър от юг. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 7 гр., а на 2000 м ще е около 0 гр.

В неделя и понеделник над планините времето ще бъде облачно и мъгливо. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 3 гр., а на 2000 м ще е малко под 0 гр.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *