Актуално

Андреевден – какво се прави на празника?

Според народния календар от Андреевден денят започва да нараства, празничната трапеза включва варена царевица и питки с мед

Апостол Андрей е наречен Първозвани, понеже първи от апостолите бил повикан от Иисус Христос да тръгне след Него и да бъде Негов ученик. От младини той жадувал за божествената истина и когато свети Йоан Кръстител започнал да проповядва и да кръщава с покайно кръщение, Андрей станал негов ученик. Той бил на брега на река Йордан, когато Кръстителят посочил на народа минаващия Иисус и казал: „Ето Агнеца Божи, Който взима върху Си греха на света!“.

Като чули тези думи, Андрей и още един от Йоановите ученици тръгнали след Спасителя и останали с Него целия ден. А после Андрей отишъл при брата си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: „Намерихме Месия (т.е. Христос, Помазаника)“. И го довел при Христос.

Двамата братя обаче продължили своя предишен живот на рибари. Те били родом от Витсаида, недалече от северния бряг на Генисаретското езеро. Там по-късно Спасителят ги видял и им казал: „Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци“. Оттогава те навсякъде вървели след Него и станали свидетели на Неговата проповед, на чудесата, смъртта и възкресението Му. След Възнесението на Христос и слизането на Светия Дух над апостолите на Петдесетница всички апостоли отишли по разни страни да проповядват Божието слово. Апостол Андрей се отправил към северните области. Пътувал предимно по крайбрежието и през редица малоазийски градове стигнал до Византион (после Константинопол). Нататък минал по нашите брегове на Черно море и отишъл към Северното Черноморие, обитавано от скитите (днешна Румъния и Украйна).

Според друго предание е проповядвал и в град Патра в Северен Пелопонес, Гърция. Както и другите апостоли, свети Андрей посветил целия си живот на проповедта на християнството и спечелил множество последователи на Христос. Завършил живота си мъченически. (БТА)

В народния календар денят е известен като Едрей или Едриндей,

защото се смята, че от този момент денят започва да нараства, макар и с малко – с по едно зърно. На Андреевден се извършват поредица от обредни действия, символизиращи бъдещото плодородие.

В някои региони денят на светеца се почита и като Мечкинден заради преданието, че докато обработвал малката си нива, една мечка изяла вола на св. Андрей. Той успял не само да я хване, но и да я впрегне в ралото и така изорал земята си. Заради това светецът се превръща в покровител на мечките, а в митлогията на много народи мечката е символ на женското начало, на плодовитостта и раждаемостта. Затова на Андреевден младите булки не трябва да похващат каквато и да било работа, за да наедреят по-скоро, тоест да забременеят и да родят здрава рожба.

На днешната празнична, но постна трапеза, трябва да има варива и обезателно варени царевични зърна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *