Времето

От днес валежи от сняг и застудяване, от вторник температурите тръгват нагоре

В петък времето ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, които вечерта на повечето места ще преминават в сняг. Валежът силно ще влошава видимостта. Сутринта ще духа слаб вятър от запад, а с напредването на деня през север ще се преориентира от изток-североизток и ще се усили до умерен. Температурите ще бъдат с отрицателен дневен ход. През деня ще се понижават и обедните температури ще са между 2 и 4 гр. Минималните на повечето места ще бъдат между 4 и 6 гр. За В. Търново минималната температура ще бъде около 5 гр., а обедната температура ще е около 3 гр. Атмосферното налягане чувствително ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина времето ще бъде облачно с валежи от сняг. Очакват се снегонавявания по проходите. Ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 0 гр., а на 2000 м ще е около -5 и през деня ще се понижава.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 18.8 гр. през 2017 г., най-ниската измерена минимална температура е -15.7 гр. през 1977 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 41 минути и ще залезе в 16 часа и 43 минути. Фаза на Луната: два дни след новолуние.

В събота до обяд все още на много места ще има валежи предимно от сняг. След обяд валежите ще спрат. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще бъдат почти без дневен ход – между -2 и 1 гр.

В неделя до обяд времето ще бъде облачно и студено. Около и след обяд облачността ще намалее, но вечерта отново ще се заоблачи. Ще духа умерен западен вятър. Минималните температури ще бъдат между -3 и -1 гр. Максималните ще са между 4 и 6 гр.

В понеделник ще преобладава облачно време с временно разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще бъде слаб до умерен от запад-югозапад. Температурите ще останат почти без промяна.

От вторник до края на периода облачността ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще духа слаб вятър от югозапад. Температурите ще се повишат. Минималните ще бъдат малко над 0. Максималните температури ще бъдат между 9 и 12 гр.

Над западните и централни части на Стара планина в събота времето ще бъде облачно с валежи от сняг. Вечерта валежите ще спират. Ще духа умерен до силен вятър от север. Максималната температура на 1200 м ще бъде около -4 гр., а на 2000 м ще е около -9. В неделя облачността ще е променлива. Ще духа умерен вятър от север. Максималната температура ще остане без съществена промяна. В понеделник и вторник над планините облачността ще е променлива, но ще има и слънчеви часове. Ще духа в понеделник силен, а във вторник умерен вятър от северозапад. Температурите ще се повишат и максималната на 1200 м ще бъде около 2 гр., а на 2000 м ще е около -4 гр. В сряда и четвъртък облачността ще се увеличи, но валежи не се очакват. Вятърът ще отслабне и ще се преориентира от югозапад. Температурите слабо ще се повишат.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *