Времето

Петък и събота остава сравнително топло за сезона, от неделя започва застудяване

В петък до обяд ще бъде слънчево. Около и след обяд ще има разкъсана висока облачност, която няма да спира слънцето.

Вечерта облачността ще се вплътни и снижи. Ще духа слаб вятър с южна компонента. Минималните темпeратури ще бъдат между 4 и 6 гр. За В. Търново минималната температура ще бъде около 5 гр. Максималните температури ще останат между 14 и 16 гр. За В. Търново максималната ще бъде около 15 гр. Атмосферното налягане ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина преди обяд ще преобладава слънчево време. С напредването на деня от запад ще се заоблачи. Вятърът ще бъде умерен до силен от юг-югозапад, а до обяд в централния дял от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 7 гр., а на 2000 м ще е около 1 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 16.5 гр. през 1988 г., най-ниската измерена минимална температура е -20.4 гр. през 2008 г.

Слънцето ще изгрее в 07 часа и 48 минути и ще залезе в 16 часа и 57 минути. Фаза на Луната: шест дни преди новолуние.

В събота облачността ще е променлива, временно и значителна. Ще духа слаб локален вятър. Температурите ще останат почти без промяна.

В неделя времето ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще се понижат.

В понеделник валежите ще продължат. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток-север и с него ще нахлува студена въздушна маса. Сутрешните температури ще бъдат между 2 и 4 гр. и с напредването на деня ще се понижават, а валежът от дъжд ще преминава в сняг.

Във вторник времето ще бъде облачно и преди обяд ще прехвърча сняг. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Температурите през целия ден ще бъдат отрицателни и с много малък дневен ход – между -2 и -4 гр.

В сряда и четвъртък ще преобладава слънчево време с временно увеличение на облачността. Ще духа слаб локален вятър. Над страната ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще бъдат между -6 и -8 гр. Максималните температури ще са малко под 0.

Над западните и централни части на Стара планина в събота ще преобладава облачно време. Ще духа умерен до силен вятър от юг. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 8 гр., а на 2000 м ще е около 2 гр. В неделя времето ще бъде облачно с валежи от дъжд, а над 2000 м от сняг. С напредването на деня границата между дъжд и сняг ще се снижава. Ще духа силен до бурен южен вятър. През нощта срещу понеделник вятърът ще отслабне и ще се преориентира от север. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 6 гр., а на 2000 м ще е около 0 гр.

В понеделник над планините времето ще бъде облачно, мъгливо и с валежи от сняг.

В неделя до обяд под 1500 м все още валежът ще е от дъжд. Ще духа умерен вятър от север. Температурите с напредването на деня бързо ще се понижават. На 1200 м ще бъде около 0 гр., а на 2000 м ще е около и малко под -5 гр. Във вторник времето ще остане облачно, а валежите ще спират. Вятърът ще остане умерен от север.

Максималната температура на 1200 м ще бъде около -5 гр., а на 2000 м ще е около и малко под -10. В сряда и четвъртък над планините ще преобладава слънчево време с временно увеличение на облачността. Вятърът ще бъде слаб от североизток. Максималните температури ще останат почти без промяна.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *