Времето

В събота започват валежи от сняг и чувствително застудяване

В петък времето ще бъде предимно облачно. В равнинната част от региона и в котловините преди обяд ще има мъгла или ниска слоеста облачност, която бавно ще се разсейва. Около река Дунав ще се задържи по-дълго. На останалите места облачността ще е променлива, но ще има и слънчеви часове. Вечерта ще има валежи от дъжд, който през нощта срещу събота на много места ще преминава в сняг. Ще духа слаб вятър от югозапад-запад, а вечерта ще се усили, ще е от северозапад-запад и с него ще нахлува студена въздушна маса. Минималните темпeратури ще бъдат между 4 и 6 гр., в Предбалкана поради южния вятър до 8 гр., а в крайдунавските райони окло 2. За В. Търново минималната температура ще бъде около 4 гр. Максималните ще са между 14 и 16 гр., в районите с по-трайна мъгла – с 5-6 градуса по-ниски. За В. Търново максимална температура около 16 гр. Атмосферното налягане ще се повишава.

Над западните и централни части на Стара планина времето ще бъде облачно. Валежи през деня почти не се очакват. Ще завали през нощта срещу събота. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 9 гр., а на 2000 м ще е около 1 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 21.8 гр. през 2014 г., най-ниската измерена минимална температура е -20.8 гр. през 1912 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 44 минути и ще залезе в 17 часа и 12 минути. Фаза на Луната: шест дни преди пълнолуние.

В събота времето ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще се натрупа снежна покривка. Ще духа умерен вятър от запад, а след обяд ще се преориентира от север-североизток. Температурите ще бъдат почти без дневен ход – около 0 гр.

В неделя валежи вече не се очакват. Преди обяд ще преобладава облачно време, на места и мъгливо. След обяд облаците ще намаляват до предимно слънчево. В крайдунавските райони мъглата ще се задържи по-дълго. Вятърът ще бъде слаб от северозапад-север. Температурите ще са ниски – минималните ще бъдат между -6 и -4 гр., а максималните ще са около 0.

В понеделник преди обяд в равнинната част ще има мъгла или ниска слоеста облачност, които с напредването на деня постепенно ще се разчистят, най-късно в крайдунавските райони. На останалите места ще преобладава слънчево време. Ще бъде почти тихо. Минималните темпeратури ще бъдат между -8 и -6 гр. Максималните ще са около и малко под 0. Във вторник ще бъде предимно облачно и ще остане студено. Не е изключено да прехвърчи сняг. Температурите ще бъдат почти без промяна. В сряда облаците временно ще намаляват и температурите слабо ще се повишат. В четвъртък отново ще се заоблачи и се повишава вероятността за валежи, които с голяма вероятност ще са от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Минималните темпeратури ще бъдат около и малко над 0. Максималните ще са между 6 и 8 гр.

Над западните и централни части на Стара планина в събота времето ще бъде облачно с валежи от сняг. Валежът силно ще влошава видимостта. Ще духа умерен до силен вятър от север. Очакват се навявания и преспи. Максималната температура на 1200 м ще бъде около -3 гр., а на 2000 м ще е около -8. В неделя ще преобладава облачно време с временно намаление на облачността. Ще духа умерен северен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде около -3 гр., а на 2000 м ще е около -9. В понеделник ще бъде слънчево. Вятърът ще намалее и ще се преориентира от юг. Температурите слабо ще се повишат. От вторник над планините ще има повече облаци. Ще има и слаби превалявания от сняг. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 0 гр., а на 2000 м ще е около -4.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *