Актуално

На 102-годишна възраст пилот ветеран от Втората световна война се издигна в небето с благотворителна цел

Бивш пилот от Кралските военновъздушни сили на 102-годишна възраст се издигна в небето с британски едноместен изтребител от Втората световна война “Спитфайър”, предаде Асошиейтед прес.

Смята се, че Джак Хемингс – бивш командир на ескадрила от британските ВВС, е най-възрастният пилот, управлявал самолет от Втората световна война.

Неговият 20-минутен полет от летище в Южна Англия имаше за цел да събере пари за благотворителна организация, която Хемингс съосновава преди близо 80 години.

Ветеранът, който никога преди това не е летял със “Спитфайър”, сподели, че е било “абсолютно възхитително” да седне отново на пилотското място, въпреки че по думите му полетът не е преминал съвсем гладко.

“Ако трябва да бъда честен, усещах го малко ръждясало. Не е изненадващо, че съм ръждясал”, каза той.

Джак Хемингс набираше средства за “Мишън Авиейшън Фелоушип” (Mission Aviation Fellowship) – хуманитарна въздушна служба, за чието стартиране той помага след Втората световна война заедно с ветерана от Деня “Д” (Десантът в Нормандия) Стюарт Кинг.

Оттогава организацията осигурява самолети, за да доставя помощ, лекарства и спешни товари на нуждаещи се страни.

Полетът отбеляза и 80-годишнината от Десанта в Нормандия и отдаде почит към Кинг, който почина през 2020 г.

Хемингс преди изпълни висш пилотаж на 100-годишния си рожден ден и събра над 40 000 британски лири (50 000 долара) за благотворителната организация.

Пилотът Бари Хюз, който придружава Джак Хемингс в самолета, сподели, че ветеранът има “естествен усет”.

“Той наистина не се нуждаеше от никакви инструкции. Джак просто пое управлението, повози ни наоколо, направи няколко завоя и основни маневри. Мисля, че той наистина се наслаждаваше на всеки един момент от полета”, каза Хюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *