60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Фризьорка дарява с безплатни прически възрастни хора

Антоанета Георгиева от Горна Оряховица подема благородната инициатива да подстригва пенсионери напълно безплатно преди повече от месец.

 

Идеята й се заражда, когато младо момиче я търси с желанието да се учи и да кара курс при нея. В началото тя се колебаела, защото това е голяма отговорност, но се сетила как е започнала професионалния си път. На курса се записват още момичета и именно те се грижат за разкрасяването на хората от третата възраст. „При възрастните хора щастието е искрено, само като им видиш очите, блясъка, в тях искреност, очи не на възрастен, а на дете“, казва Антоанета.

От инициативата се възползват както жени, така и мъже. Всеки ден след 17:00 ч. салонът работи само с възрастни хора.

„И не е само подстригване, ако някоя дама желае боядисване, правим го. Подмладяваме ги с 20 години“, шегува се горнооряховската фризьорка.

Каузата ще продължи и през месец март. След това Антоанета обмисля да въведе символична цена от 2-3 лева, която пенсионерите да заплащат. „Но тъжното е, че при влизане или по телефона ме питат… „Нали не е лъжа“? Явно хората са били доста лъгани като цяло от държавата и нямат вяра в нищо.“, споделя тя.

Трудовият път на Антоанета започва през вече далечната 2001 г., когато тя се записва на фризьорски курс, чрез трудовата борса. Инициативата за това е на майка й, самата тя нямяла много желание. Завършва го, но живота я завърта – семейство, живот в чужбина и накрая в София. Именно там тя среща своята „учителка“ Нина.

Антоанета Георгиева

„В търговския център, в който работех по това време, видях, че се отдава помещение – фризьорски салон. Винаги, минавайки от там, ме караше да се замисля за обявата, но ме спираха други фактори – малко дете, безпаричие (та аз нямам нищо, дори една ножица). Докато един ден, ставайки сутринта, си казах „Хайде, Тони, ти си човекът, просто рискувай.“

Свързах се със собственичката, отвори ми салона, беше оборудван с всичко без консумативи и уреди. Просто две огледала, два стола и измивна колона. Тогава реших, ще тегля бърз кредит, нямам избор, искам го и това е! Така и направих, изтеглих 300 лв., с които си купих сешоар, машинка, ножица, два шампоана, маски, гребени и сигурно 5 бр. бои. Съвсем оскъдно, но желанието беше на макс. Започнах да си търся и фризьорка, защото след завършването на курса и голямото прекъсване, аз почти нищо не си спомнях, мога да кажа, че нищо и не можех. Тогава се появи тя – “моята Нина”, моят гуру, моят създател, на която цял живот ще бъда благодарна! Тя дойде да работи в моя салон, и не само, тя започна да ме учи на занаят.

Държеше ми ръката и ми показваше всяка една техника, все едно бях първолаче. Докато един ден каза – „Тони аз бях до тук, ти се справяш чудесно, искам да ми обещаеш, че ще работиш тази професия с любов!“ Така и направих. От този момент нататък аз не съм спирала да практикувам тази професия и мога да кажа, че си обичам работата. Дойде моментът, в който отново се върнах в Горна Оряховица и продължих да се развивам като фризьор. Е, нямам салон в Търговски център, но имам малко салонче на уличката към пазара, както и доста хора, които ценят труда ми и разчитат на мен за тяхната визия. Благодарна съм, че всички мои клиенти са толкова сърцати и приятелски настроени.“, споделя Антоанета Георгиева и продължава:

„Аз съм видяла много лицемерие в този живот, животът ми не е бил никак лек, но никога не забравям доброто. Доброто, което съществува! Като хората, които повярваха в мен, като моите родители, като „моята Нина“, като счетоводна кантора „Василеви“ гр. София, които ми създадоха фирма безвъзмездно, на които цял живот ще бъда благодарна за това което съм днес! Затова заставам с цялата си обич зад тези хора и искам да виждам усмивките дълго време на лицето им, така сгряват и моето сърце.

Доброто е заразно! Правете добро то ще ви се връща!“

Екип „Борба 60+“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *